Thorvald Erichsen sa at han malte med lengselen som sin drivkraft.
Hans opprinnelige drøm var å bli pianist.
Men selv om han valgte bort klaveret til fordel for kunsten, bar han med seg det musikalske i maleriet, i måten han spilte ut sine maleriske fargeklanger, harmonier og dissonanser.
Han malte på begynnelsen av 1900-tallet og tilhørte kretsen rundt Henrik Sørensen.
Inspirasjonen kom fra de franske impresjonistene, men kanskje fremfor alt fra postimpresjonisten Paul Cézanne.
HARMONISK: Dette er virkelig nydelig gjort med de mørke trærne i forgrunnen og den skimrende rosa kveldshimmelen.
Foto: Privat eieVAKKERT: Bildet er preget av en komposisjonell klarhet med treet som skaper en midtakse. Her er det også nydelige fargeklanger med de gyllenbrune fjellet mot den blekblå himmelen.
Foto: Privat eieFARGESPILL: Det er en estetisk nytelse å se Erichsens kolorisme. Her for eksempel gjennom det blå vannet mot de oransje feltene i den fiolette årsryggen. Den grønne vegetasjonen mot den rustrøde jordbunnen i forgrunnen.
Foto: Privat eieGradvis glemt
Han var lenge regnet som en av de fremste i sin generasjon, men har gradvis – og nærmest umerkelig – tapt den sentrale posisjonen han hadde.
Bare det faktum at Nasjonalmuseet i dag kun har to bilder av ham utstilt i sin permanente samlingspresentasjon, sier sitt.
Det er derfor en særlig glede at Drammens Museum denne våren har fylt sine saler med Erichsens verk.
FARGEMUSIKK: Vi ser hvilken fantastisk kolorist han er.
Foto: Privat eieDet er de siste tjue årene av hans liv som presenteres, nærmere bestemt perioden fra 1920 til 1939.
Motivene er hentet fra henholdsvis Holmsbu på Hurumlandet og Kjelsøy ved Kragerø. I denne fasen malte han rene landskaper uten verken bebyggelse eller mennesker.
Erichsen var opptatt av den umiddelbare sansningen, og malte sine motiver utendørs.
Han jobbet raskt for å fange lyset og stemningen i landskapet. Han var ikke opptatt av å dokumentere landskapet i en klassisk forstand, men brukte motivet som et kreativt utgangspunkt for å utfolde seg malerisk.
UT I NATUREN: Thorvald Erichsen på sitt malested ved Holmsbu i Drammensfjorden.
Thorvald Erichsen ble født 18. juli 1868 i Trondheim, og døde 23. desember 1939 i Oslo. Han utdannet seg ved Bergsliens malerskole i Oslo, samtidig som han var elev ved Kunst- og håndverksskolen.
Ordløs beundring
Foran flere av maleriene blir jeg stående og bare se, grepet av en ordløs beundring. Jeg tar meg i å tenke at dette kunne rett og slett ikke vært gjort bedre.
Et eksempel er bildet «Fra Holmsbu» malt i 1924.
I skildringen av de grønne løvtrærne som tegner seg vakkert mot den rødmende himmelen, det gylne kveldslyset mot de blålilla fjellene, viser han seg som den suverene koloristen han er: en fargemusiker med absolutt gehør.
SOMMERNATT: I «Fra Holmsbu» (1924) maler han utsikten over Drammensfjorden. Med raske, kyndige penselstrøk maner han fram et bilde av den lyse sommernatten.
Foto: Privat eieDette er også helt suveren formgivning. Her balanserer han kyndig rom og flate opp mot hverandre.
Han skaper komposisjonell variasjon uten at helheten går i oppløsning.
Mer enn en ren landskapsmaler
Jeg har med andre ord stor sans for verkene som hentes frem.
Likevel opplever jeg at å ramme inn denne ene, litt ensartede motivkretsen kanskje gir et litt fortegnet bilde av Erichsen til de mange som ikke har noe forhold til ham fra før.
Som kunstner er han så mye mer.
Kunstkritiker Mona Pahle Bjerke forteller om utstillingen i Nyhetsmorgen.
Og nettopp med tanke på at han har forsvunnet litt inn i glemselen, er det synd at man ikke benytter anledningen til å folde ut kunstnerskapet i full bredde.
Tenk så fantastisk å få se disse landskapene opp mot hans figurkomposisjoner, stemningsfulle interiører, og bildene der han spiller landskap og bebyggelse ut mot hverandre.
Som enhver stor kunstner har Erichsen skapt sin andel svake verk.
Jeg forstår ikke helt hvorfor utstillingen kun tar for seg denne avgrensede perioden i Erichsens kunstnerskap, i stedet for å velge det beste fra hele hans produksjon.
FOR GROVT: Også Erichsen har sine svakere bilder. Her faller det litt fra hverandre. Både forgrunnen og himmelen er vakkert malt, men i midtpartiet blir penselstrøkene for grove i forhold til formatet. Og helheten går litt i oppløsning.
FOR INTENS: Dette er heller ikke et av hans beste bilder. Her blir den intenst rosa himmelen for tung i forhold til den lette forgrunnen.
Foto: Privat eieVi får håpe Nasjonalmuseet kjenner sin besøkelsestid og følger opp med en full retrospektiv utstilling, og ikke minst rydder plass til flere verk av Erichsen i sin faste samlingspresentasjon.
I mellomtiden kan vi altså glede oss over den sene Erichsen på Drammen museum.
Mine innvendinger til tross: Det er en utsøkt glede å vandre gjennom «Levende landskap».
Oppdatering 17.04 kl 15.43: Formuleringen «Jeg forstår ikke helt hvorfor man velger å ta med rubbel og bit fra én avgrenset periode, i stedet for å velge det beste fra hele kunstnerskapet» er endret til «Jeg forstår ikke helt hvorfor utstillingen kun tar for seg denne avgrensede perioden i Erichsens kunstnerskap, i stedet for å velge det beste fra hele hans produksjon».
Hei!
Jeg er frilanser og skriver anmeldelser om arkitektur og kunst for NRK. Les hva jeg synes om Nasjonalmuseet, eller 22. juli-minnestedet på Utøykaia. Les gjerne også anmeldelsene av «Bildungsroman» av Kim Hankyuul, «Meditasjoner over Dantes Inferno» av Håkon Bleken, «LOL – Humor i norsk kunsthistorie» ved Haugar i Tønsberg og «Litt engstelig, bare ...» av Morten Abel.