«Et bilde sier mer enn tusen ord» het det før i verden, men slik er det nok ikke lenger.
I informasjons- og bildeflommen er både ordene og bildenes kraft svekket. Vi kan ikke vente at en kronikk eller en bok kan kaste en brannfakkel inn i det offentlige ordskiftet og endre opinionen.
Tekster leses ikke lenger, flyktige inntrykk preller av. Ytringer og bilder glir forbi i en endeløs strøm uten at vi makter å ta det inn.
En sjelden gang kan imidlertid noe stikke seg frem fra bildeflommen og gripe fatt i oss.
Forbrente rester av en hverdag
Jeg hadde en slik opplevelse på utstillingen «Makt og avmakt» på Nitja, hvor syv kunstnere reflekterer rundt maktbruk, overvåking og krig. Ikke bare på slagmarken, men også i media som en kamp om sannheten.
Den ganske enkle installasjonen er skapt av den ukrainske, Oslo-baserte kunstneren Lesia Vasylchenko (1990).
På et bord med en hvit damaskduk står blant annet et smeltet stettglass forvandlet til noe som liknet krystall. Et porselensobjekt, som kanskje en gang var en vakker skål, er krøllet sammen og minnet om en skakk konkylie.
UHYRE INNTRYKKSFULLT: Av de forbrente og smeltede restene av husgeråd er kun glasset gjenkjennelig. Vi kan bare gruble på hvilke funksjon de andre tingene en gang har hatt.
Foto: Tor Simen UlsteinDette er gjenstander hentet fra utbombede hus i Mariupol i Donetsk. Jeg står en lang stund og ser på disse ugjenkjennelige restene av noe som en gang var et hjem, en del av noens morgenstund eller ettermiddag.
Sjelden har krigen kommet så ubehagelig nær som i møte med dette verket.
Aktiv innlevelse
Hvordan kan vi få hjelp til å leve oss inn i andre menneskers situasjon?
Mennesker som er rammet av krig og jaget på flukt. Er det mulig for oss i vår privilegerte virkelighet å forstå?
Disse spørsmålene tar den tyske kunstneren Anna Konik opp i en videoinstallasjon der hun har intervjuet kvinnelige flyktninger i forskjellige storbyer.
Siden har hun latt en lokal kvinne i den samme byen fremføre intervjuet. For noen av disse kvinnene ble historien for sterk, som der en mor skulle formidle ordene til en annen mor som hadde mistet barnet sitt.
Det gjør inntrykk på meg hvordan hun trekker ikke bare de lokale kvinnene, men også meg som betrakter, inn i flyktningkvinnenes liv – og tvinger oss til aktiv deltakelse.
TVINGES TIL DELTAKELSE: I Anna Koniks installasjon kombinerer hun nyproduserte tegninger av kriser og naturkatastrofer med eldre filmintervjuer fra kvinner i ulike byer som Stockholm, Istanbul og Bucuresti.
Foto: Tor Simen UlsteinKrigens spillbrikker
Det første verket som møter meg når jeg trer inn i den store, lyse utstillingssalen, er laget av den norske kunstneren Audun Jansen Haga (1992).
Det er et podium fullt av små, keramiske skulpturer. Gjennom en egenartet brenneteknikk skaper han et inntrykk av at objektene er eldgamle og kanskje hentet frem fra jorden.
Skulpturene kan minne om brikkene på et spillbrett, eller kanskje leketøy på en hylle i et fortidens barnerom. En mektig ørn er lagt på siden som et kantret maktsymbol.
Mellom kjente objekter vi forbinder med krig, som fly, bomber og missiler, ligger en liten fugl død på ryggen med et stort sår i buken.
BRENTE BRIKKER: Kunstner Audun Jansen Hagas skulpturer minner om arkeologiske funn. Kanskje kan det få oss til å tenke på hvordan fremtidens mennesker vil betrakte vår virkelighet.
Skulpturene får oss også til å tenke på ødelagt jordsmonn, som i ytterste konsekvens kan true eksistensberettigelsen til et land i krig. I bakgrunnen filmverket til ukrainske Olia Fedorova.
Jeg blir stående og gruble på hva kunstneren egentlig vil si oss.
Er disse brikkene et bilde på krigens maktspill, eller handler referansen til leketøy om gårsdagens smågutter som i dag tvinges ut på slagmarken?
Uansett griper verket meg i sin enkelhet, med de tilsynelatende gamle våpnene, og den døde fuglen som et symbol på den tapte freden og hverdagsgleden i krigssonen.
En liknende symbolikk finner vi i filmverket til den ukrainske kunstneren Olia Fedorova (1994).
På veggen er en åker full av solsikker. Solsikkeåkrene er et kjent syn i Ukraina og har blitt et bilde på fred, utvikling, vekst og blomstring. Fedorova referer også til disse åkrene som steder der man kan gjemme seg, men der også farer kan ligge på lur.
I tillegg har kunstneren skapt et verk som er begynnelsen på et større prosjekt der hun uttrykker sinne og sorg over krigen.
I skjul for bomber og granater har hun skapt et banner av gammelt sengetøy og tilfeldige tekstilrester der hun har skrevet. «Fuck you I´m still alive».
Selv om tekstverket er svært direkte i sitt budskap, gjør det likevel inntrykk på meg som et umiddelbart vitnesbyrd fra krigssonen.
BETYDNINGSFULLE BYGNINGER: Belarusiske Celina Kanunnikava (1988) tematiserer arkitekturens maktretorikk. Her har hun tatt fatt i bygninger som kobles opp mot overvåking, informasjonsinnsamling og propaganda.
Foto: Tor Simen UlsteinRått, realistisk og fengende
Utstillingen «Makt og avmakt» er ikke noen feel good-opplevelse.
Den tvinger oss til å ta innover oss krigens rå brutalitet. Perspektivene og refleksjonene vi møter, bærer på et dypt alvor.
Det er slett ingen enkel oppgave å skape en utstilling som dette, det kan fort bli enten vagt eller paroleaktig.
Her opplever jeg at de klarer å skape en interessant, vakker og vond utstilling som henter frem det tidløse i denne aktuelle realiteten.
Hei!
Jeg er frilanser og skriver anmeldelser om arkitektur og kunst for NRK. Les hva jeg synes om Nasjonalmuseet, eller 22. juli-minnestedet på Utøykaia. Les gjerne også anmeldelsene av «Bildungsroman» av Kim Hankyuul, «Meditasjoner over Dantes Inferno» av Håkon Bleken, og «Litt engstelig, bare ...» av Morten Abel.