«Mennesket er et politisk vesen» skrev Aristoteles for snart to og et halvt tusen år siden.
Gjennom hele menneskehetens historie har kunsten på ulike måter speilet politikk og samfunn.
Fra den egyptiske og romerske oldtids maktbefestende kunstuttrykk, til 1970-tallets rasende aktivisme og paroleformspråk.
Utstillingen på Notodden viser fram norsk politisk kunst fra Tangen-samlingen, fra mellomkrigstiden og frem til 1980-tallet.
FRA OLJEFONDSJEFENS HVELV: Blant kunstnerne som stilles ut på Notodden er Arne Ekeland, Morten Krogh, Roger Gjerstad, Per Kleiva og Sveinung Iversen.
Foto: Tomasz Wacko/NIAPå vei inn undrer jeg på hva slags politisk kunst som egentlig finnes i samlingen, og om det er et stort nok utvalg til å løfte noen nye og interessante perspektiver på dette omfattende temaet.
I Norge opererer vi med en begrenset forståelse av politisk kunst – ofte er det venstresidens kunst vi assosierer med sjangeren.
Hinsides det rene tendensmaleri
Telemark Kunstsenter tar selvsagt ikke mål av seg til å presentere noen fullstendig fortelling om den norske politiske kunsthistorien fra begynnelse til slutt.
Utstillingen viser oss heller glimt inn i viktige epoker der den samfunnskritiske kunsten har stått sterkt.
«HENRETTELSESMORGEN»: Dette er ikke blant Reidar Aulies beste bilder, men likevel er det litt mindre programmatisk og skolebokaktig enn det andre. Her er det fanger, skildret som enkeltindivider stilt opp mot ansiktsløse soldater som skal henrette dem. Soldatene danner en vegg av mekanisert upersonlig ondskap. Kroppene deres henger liksom sammen som del av den samme drapsmaskinen. Det er krigsmaskineriet som er kroppsliggjort. Det brutale, det nådeløse. Her tror jeg han har hentet inspirasjon fra Goyas dramatiske scene 3. mai 1814.
Foto: Kunstsilo / Even AskildsenUtstillingen er inndelt i ulike temabolker.
En avdeling er viet det såkalte tendensmaleriet knyttet til sosialistisk kulturfront i mellomkrigstiden.
Røde faner hevet mot himmelen og den upersonlige massen av arbeidsløse er motiver som er typiske for denne fasen.
I utstillingen er det særlig Reidar Aulie som representerer kulturfronten, dessverre med noen av hans svakere arbeider.
«TALEREN»: Dette er heller ikke Aulie på sitt beste. Dette er et nokså programmatisk og ferdigtygget uttrykk. Dette grafiske bladet er en versjon av det litt mer spennende maleriet «Tendens» 1931. Som der ser vi i denne versjonen en mann som snakker og gestikulerer foran en blafrende rød fane, midt i en folkemengde i et urbant havneområde. Vi ser en mor med en baby, en mann med armen om en ung sønn. I det opprinnelige maleriet ser vi også en muligens prostituerte kvinne med dyp utringning. Det svekker denne versjonen at hun er tatt ut. I det opprinnelige maleriet er hun det tematiske tyngdepunktet. Hos Karl Marx er horen selve bildet på det moderne mennesket, slik hun både er produsent og vare i en fremmedgjort økonomi.
Foto: Tomasz WackoI denne avdelingen vises også noen kraftfulle og ekspressive verk av Arne Ekeland, mellomkrigstidens mest ruvende og samfunnskritiske kunstner, som med sin drømmeaktige surrealisme går hinsides det rene tendensmaleriet.
Makt og maskespill
Det er morsomt å se en kunstner som Terje Bergstad, som er en glemt gigant i norsk kunsthistorie – en stor kunstner som med et ekspressivt formspråk tar for seg sterke eksistensielle temaer, som tilværelsens lidelse, og menneskets evige ensomhet.
I mine øyne overgår han mange av de tyske ekspresjonistene.
Dessverre er heller ikke han representert med det beste utvalget bilder.
I SKOLE HOS AULIE: Reidar Aulie fremhevet Terje Bergstad som sin aller mest begavede elev. I bildet her ser vi at han har noe kalligrafisk ved sitt uttrykk: at bildet er preget av en flyt, og en organisk gjennomgående bevegelse.
Foto: TOMASZ WACKO/NIAJeg har ikke oversikt over hvor mye Bergstad som fins i Tangen-samlingen, men jeg synes jo dette er litt dårlig gjort mot en dyktig kunstner som Bergstad. Det er sjeldent han er så slapp i sin formgivning som her – dette kunne man godt spart ham for.
Foto: TOMASZ WACKO/NIAMen det som i hvert fall er et utvilsomt hovedverk i norsk politisk kunsthistorie, er Kjartan Slettemarks ikoniske collageserie «Nixon Vision».
Fra en Gevalia-reklame klippet han ut en slank kvinnehånd som holder en kaffkopp, og limte den inn i et bilde av den daværende amerikanske presidenten Richard Nixon – slik at det ser ut som om det er presidenten selv som holder koppen.
I utstillingen kan vi se ulike versjoner der Slettemark med formsikker collageteknikk, både subtilt og mer drastisk har endret presidentens fysiognomi.
Om vi ikke gjenkjenner mannen, fornemmer vi uansett at det handler om makt og maskespill.
FORTSATT RELEVANT?: Men hvor interessant er dette verket for unge i dag, som ikke aner hvem Nixon er?
Prosjektet er nok enda mer spennende hvis man kjenner den politiske konteksten, likevel mener jeg at det solide collagehåndverket, og det sterke uttrykket...
gir verket en berettigelse som går utover de aktuelle politiske hendelsene, og personen Richard Nixon.
Poesi og politikk i skjønn forening
En annen gigant innenfor politisk kunst i Norge er Per Kleiva. Han er representert med blant annet «Blad fra imperialismens dagbok» fra 1971.
Her ser vi svarte soldatstøvler og mørke helikoptre over en vakker blomstereng.
NORSK POPKUNST: Kleiva var en av de aller fremste representantene for norsk popkunst, og hentet inn den karakteristiske lekne overflatedyrkende popestetikken...
Foto: Kunstsilo / Even Askildsenmen han ladet den med et sterkt politisk innhold som i mindre grad preger popen i Amerika og på kontinentet.
Foto: Kunstsilo / Even AskildsenHer kombinerer han noe idyllisk og noe uhyggelig, og minner oss om at en fjern krig, en slagmark langt borte, ikke bare er et fremmedartet navn, men et virkelig sted der barn leker, der mennesker lever sine liv, og dør.
Det er denne formsterke presise og poengterte måten å formulere et visuelt budskap som kjennetegner Per Kleiva.
«KNIV I VATN» (1971): Kleiva var en mester innenfor visuell kommunikasjon. Han var utrolig dyktig til å oversette dilemmaer eller problemstillinger til visuelle uttrykk. Dette er et sterkt bilde på det fåfengte forsøket på å skulle skjære i vann. Dette oppsummerer nettopp denne kraftfulle brytningen som vi ofte finner hos Kleiva: det aggressive og opprørske, og det reflekterende og poetiske. Per Kleiva var med på å danne den såkalte GRAS-gruppen, som gjennom grafikk som et reproduserende medium, kunne bringe kunst ut til folket.
Foto: Kunstsilo / Even AskildsenBefester myter fremfor å ta hull på dem
Utstillingen viser oss utvilsomt noen viktige glimt inn i den meningssterke kunsten i Norge.
Men jeg opplever nok at den befester snarere enn å utfordre myter knyttet til meningssterk kunst.
For eksempel styrker den opplevelsen av at politisk kunst er synonymt med venstresidens kunstneriske opprørsuttrykk.
Nå har jeg selvsagt ingen full oversikt over hva Tangen-samlingen har å by på og hva de eventuelt har valgt bort. Om de så måtte ha gjort noen innlån, mener jeg de burde ha inkludert noen verk fra samtiden som kunne vise oss at politisk kunst ikke er et rent historisk fenomen.
Ikke desto mindre byr utstillingen på noen virkelig ruvende kunsthistoriske ikoner.
Hei!
Jeg er frilanser og skriver anmeldelser om arkitektur og kunst for NRK. Les hva jeg synes om Nasjonalmuseet, eller 22. juli-minnestedet på Utøykaia. Les gjerne også anmeldelsene av «Bildungsroman» av Kim Hankyuul, «Meditasjoner over Dantes Inferno» av Håkon Bleken, «LOL – Humor i norsk kunsthistorie» ved Haugar i Tønsberg og «Litt engstelig, bare ...» av Morten Abel.