Hopp til innhold
Anmeldelse

Bokormenes kortlivede evangelier

Vil fascinere dem som er opptatt av boken som gjenstand i en stadig mer immateriell verden.

Kombinasjon av omslaget til boken «Fakkelen er tent! Den norske billigbokrevolusjonen» og forfatter Tor Eystein Øverås.

Prisen er ikke like lav. Men historien om billigbøkene fått et utseende som ikke står noe tilbake for de flotteste bøkene fra gullalderen.

Foto: Julie Pike
Bok

«Fakkelen er tent! Den norske billigbokrevolusjonen.»

Tor Eystein Øverås

Sakprosa

2022

Gyldendal

Tor Eystein Øverås er forfatter av en av det 21. århundrets beste essaysamlinger på norsk. I «Til. En litterær reise» tok han oss med på en åtte måneders rundtur langs Østersjøen – til landene og litteraturen.

I «Fakkelen er tent» beveger han seg i trangere sirkler. Historien om da norske forlag begynte å gi ut kvalitetsbilligbøker, utspiller seg i all hovedsak i redaksjonslokalene til noen norske forlag i Oslo sentrum.

De første pocketbøkene fra Fakkelen

FREUD OG HEMINGWAY: Sakprosabøkene ble utstyrt med en liten fakkel. Den første fakkelboken ble Sigmund Freuds «Psykoanalysen», og kostet 8 kroner og 50 øre. På nyåret i 1962 fulgte de opp med en tilsvarende serie for skjønnlitteratur. Den første boken var «Samlede noveller» av Ernest Hemingway og ble utstyrt med en Lanterne på ryggen. Opphavskvinne til selve logoen var illustratøren Kari Nordby.

Ny generasjon i tweed

Sentralt i fortellingen står Gyldendal Norsk Forlag. Tidlig på sekstitallet var den legendariske forlagssjefen Harald Grieg på vei ut.

Inn kom en ny generasjon forleggere som holdt en minst like høy sigarføring som forgjengerne, men den svarte dressen og den hvite skjorten var byttet ut med tweed – gjerne kombinert med et silketørkle i halsen.

De hadde fått med seg at forlagsmannen Allen Lane hadde lykkes med å bygge opp forlaget Penguin, som gav ut billige bøker av høy, litterær kvalitet fra midten av trettitallet.

I 1960 kom svenske Per I. Gedin med sin Delfin-serie.

Spørsmålet var om det kunne være mulig å lykkes med litterært høyverdige kvalitetsbilligbøker også her i Norge.

Illustrert suksess

Svaret var et rungende ja. Like etter at Berlin-muren var et trist faktum i 1961, kunne billigbok-redaktør Sigmund Hoftun presentere sine første ti bøker i myke permer.

Sigmund Hoftun, sjefredaktør i Gyldendal Forlag. Mai 1980.

TWEED OG HORNBRILLER: Golingen Sigmund Hoftun tilhørte den nye generasjonen forleggere.

Foto: Sigmund Krøvel-Velle

Rundt de nye billigbok-redaksjonene nærmest ynglet det illustratører med kunstneriske ambisjoner, som sørget for at mange av bøkene den dag i dag er samleobjekter.

Jan Erik Volds «Mor Godhjertas glade versjon. Ja» er en av mange bøker fra denne perioden, der bare omslaget er nok til at man ønsker å ha dem i bokhyllen.

Utgaven av samme diktsamling, som kom etter at satsingen på billigbøker var lagt ned, er tilsvarende billig.

Jan Erik Volds bok om Mor Godhjerta i to forskjellige pocketversjoner

SAMLEOBJEKTER: Jan Erik Volds legendariske diktsamling «Mor Godhjertas glade versjon. Ja.» utkom som Lanterne-bok nummer 223 i 1974, med omslagsfoto av Odd Geir Sæter (boken til høyre). Når samme diktsamling utkom på åttitallet var billigrevolusjonen for lengst over, og pocketbøkene atskillig mindre tiltalende.

Foto: Javier Ernesto Auris Chavez / NRK

Overvekt av Gyldendøler

Tor Eystein Øverås er ingen objektiv historiker. Han deler ikke ut like mye oppmerksomhet til alle billigbokrevolusjonens aktører.

Han forteller om britiske Penguin og svenske Månpocket og om grunnleggeren Per I. Edin, men skriver ikke om tyske Merve Verlag, som oppsto i Vest-Berlin i 1970 og gav ut alle som kunne krype og gå av datidens trendy intellektuelle i myke permer.

I norsk sammenheng vier Øverås pocket-satsingene til Gyldendal suverent mest oppmerksomhet.

De temmelig rødfargete konkurrentene i det sosialistiske Pax og maoistiske Oktober får også fyldig omtale, men Øverås er ikke på samme måte på innsiden som han er i sitt eget forlag Gyldendal, der han også har hatt tilgang til arkivene.

Ottar Brox: Hva skjer i Nord-Norge

SOSIOLOGISK KLASSIKER: Ottar Brox' «Hva skjer i Nord-Norge?» fra 1966 utkom på forlaget Pax i fire opplag med tre ulike omslag i løpet av seks år. Boka gikk til topps i kategorien «Debatt og samfunn» i NRK P2s kåring over Norges beste sakprosabøker i 2017. Omslag: Bjørn Roggenbihl.

Foto: Pax

Flammer opp når det går nedover

Fortellingen flammer litt ekstra opp når Øverås skal beskrive hvordan billigboksatsingen gikk nedenom og hjem.

De intellektuelt nysgjerrige studentene, som trofast hadde kjøpt Fakkel-, Lanterne-, Albatross- og Orion-bøker, fikk seg jobb og barn og meldte seg inn i Bokklubben Nye Bøker.

Festen var over. Tallene var røde. Restopplaget av bøkene ble solgt på billigsalg.

Selve primus motoren, Sigmund Hoftun, tok sitt eget liv, en hendelse som fortsatt ryster mange av de eldre i bokbransjen.

Tarjei Vesaas: Fuglane

KLASSIKER I POCKET: Tarjei Vesaas: «Fuglane» (1962). Omslag: Inghild Strand.

André Malraux: Menneskets lodd

FRANSK OM KINA: André Malraux: «Menneskets lodd» (1975). Omslag: Peter Haars.

Tollak B. Sirnes: at vi skal elske hverandre

SELVHJELP: Tollak B. Sirnes: «– at vi skal elske hverandre. Mentalhygieniske overveielser» (1968). Omslag: Kari Nordby.

Philip K. Dick: Mørke utenfor og mørke inni

SCI-FI: Philip K. Dick: «Mørke utenfor og mørke inni. En roman om narkotika og oppløsning av jeg-et» (1979). En utgivelse i serien Lanterne science fiction. Omslag: Peter Haars.

Fakkel-utgivelsen 'Kritisk teori'

AKADEMISK: Horkheimer, Marcuse, Adorno, Habermas: «Kritisk teori» (1977). En utgivelse i serien Studiefakkel. Omslag: Ukreditert.

Foto: Gyldendal
Peter Schneider: ... og straks er du en forfatningsfiende

INNBLIKK I YRKESFORBUDET: Peter Schneider: «... og straks er du en forfatningsfiende» (1977). Omslag: Peter Haars.

Omslag Agnar Mykle

MYKLE I POCKET: Agnar Mykle: «Lasso rundt fru Luna» (1966). Omslag: Kari Nordby.

Årets peneste utgivelse

«Fakkelen er tent! Den norske billigbokrevolusjonen» kommer til å fascinere dem som er opptatt av boken som gjenstand i en stadig mer immateriell verden.

De mange fotografiene i boken forsterker følelsen av å være flue på veggen i en tid som er forbi. De mange bokomslagene fungerer som små speil av den herskende tidsånden.

Selv om prisen er en annen, har denne boken om bøkene fått en innpakning som både er inspirert av, og holder samme nivå som, de flotteste Fakkel- og Lanterne-bøkene.

Designer Aslak Gurholt rett og slett sørget for at dette er årets peneste bokutgivelse.

Peter Haars og Beleiringen

BOMOMSLAG PÅ EN-TO-TRE: Designer Peter Haars viser hvordan han og kollega Bjørn Roggenbihl laget omslaget til Fakkel-boken «Beleiringen» i 1978. Hentet fra NRK-programmet «Pan» 22. mai 1981.

Les også Fant 25 bøker med samme omslagsbilde

Tre bokomslag med samme tre som illustrasjonsbilde

Les også Kunstnar oppdaga ulovleg bruk av eigen illustrasjon på bokomslag

«The Lovers» av kunstnaren «Pøbel» på Bryne

Hei!

Jeg leser og anmelder litteratur i NRK. Les gjerne også anmeldelsen min av «Kairos» av Jenny Erpenbeck, «Detaljer» av Ia Genberg, eller Franz Kafkas «Prosessen» oversatt av Jon Fosse.