For mange betyr vinterferie hytte, ski, brettspill og bøker. Sånn var det i alle fall før skjermene gjorde sitt inntog.
Men hvilke bøker fenger barn i 2023? Det er slett ikke sikkert at de bøkene du selv likte som barn, faller i smak hos dagens unge lesere.
Vi har derfor valgt ut en bunke av årets bøker som effektivt tar i bruk virkemidler dagens barn kan kjenne igjen både fra TV-serier, filmer eller spill.
Dramatikk er en fellesnevner. Slående illustrasjoner likeså, eller et språk der litterære bilder dominerer. Dessuten er eventyret tilbake for fullt, etter mange år med realistiske fortellinger med alvorstung slagside.
Så, vær så god, her er seks velvalgte lesetips blant de nyeste barnebøkene – i ikke-prioritert rekkefølge:
Trigger rettferdighetssansen
- Tittel: «Cash money»
- Forfatter: Arne Svingen
- Forlag: Gyldendal
- Sjanger: Roman
- Aldersgruppe: 9 – 12 år
Stadig flere bøker for barn som er gamle nok til å lese selv, fokuserer på fengende illustrasjoner, for å få de svakeste leserne med. Det er vel og bra, men sterkere lesere må også få sitt.
Arne Svingen er en av Norges mest produktive og mest leste barnebokforfattere. Han skriver spenningsbøker, lettleste humorbøker, hardtslående ungdomsromaner og altså skikkelig gode barnebøker som ofte tematiserer forskjellene mellom de som har mye og de som har lite.
Med «Cash Money» har han levert en suggererende historie om den rike vestkantgutten som på et blunk blir lutfattig, da hans finansakrobat av en far taper alt.
Der den gode moralen om at ekte vennskap betyr mer enn kjøpte og at godene er til for å deles kan bli i meste laget for en voksen leser, er jeg ikke i tvil om at budskapet slår an hos målgruppen. Fortellingen viker ikke unna drøye svik eller idealiserende helte-tegninger.
Den scorer på aktualitet, spenning, rettferdighetssans og aktivisme. Når sosiale medier også tas i bruk, blir gjenkjennelsen stor. En tjukk bok på 240 tettpakkede sider som trekker leserne med «to the bitter end».
Venter med hjertet i halsen
- Tittel: «Dragens øye 3»
- Forfatter: Cha Sandmæl
- Forlag: Egmont Story House
- Sjanger: Tegneserie
- Aldersgruppe: 9 – 12 år
Den tredje boken i «Dragens øye»-serien stopper på et så dramatisk tidspunkt, at jeg er sikker på mange lesere venter på neste bok med hjertet i halsen. Og den kommer, men først til høsten.
Askealven Kha var sett ut til å bli familiens neste leder. Men det var før hennes misunnelige kusine Lyra ranet til seg forbudt magi og utkonkurrerte Kha i tevlingen om å bli den utvalgte.
Nå gjemmer Kha seg på overflaten – alvene bor under jorden – og Lyra har satt seg fore å drepe henne.
Kha omtaler seg selv som hen. Også flere bipersoner er ikke-binære. Men seksuell legning blir ikke problematisert, mangfoldet er bare noe som finnes, som en naturlig del av universet.
Det er bra, det samme er Sandmæls valg om å gjengi flere av hovedpersonene som kraftfulle og omfangsrike, fremfor som sterile sylfider.
Vennskap og lojalitet settes på prøve i en forrykende serie, der forfatteren også gir tegnetips til leserne og til og med publiserer et lite utvalg av lesernes egne illustrasjoner.
Perfekt til høytlesning
- Tittel: «Ridderne tar gull»
- Forfatter: Bjørn F. Rørvik
- Illustratør: Camilla Kuhn
- Forlag: Cappelen Damm
- Sjanger: Billedbok
- Aldersgruppe: 6 – 9 år
Tull og tøys er det første jeg forbinder med Bjørn F. Rørvik. Og en enorm, sprudlende fantasi. Den får han utløp for også i denne andre fortellingen om de to små ridderne og prinsesse Begonia.
Denne gangen er rammen temmelig velkjent: en ridderturnering! Men ridderne som skal delta, er de mest pysete du kan tenke deg.
Og prinsessen, som nektes å være med fordi hun er jente, er den eneste som virkelig kunne lagd vei i vellinga. Vi aner viderverdigheter og renkespill før prinsessen får det som hun vil.
Dialogen er en driver i denne temmelig tekst-tunge boken, som nettopp ikke blir tung, siden fortellingen er stappfull av følelser i alle ledd. Camilla Kuhn skaper både karikaturer og helter med sine ekspressive illustrasjoner.
Ypperlig høytlesningsbok, især hvis oppleseren har et snev av skuespillertalent.
Kan bli leser-favoritt
- Tittel: «Loke»
- Forfatter: Louie Stowell
- Oversetter: Vibeke Ekeland Grønn
- Forlag: Vigmostad Bjørke
- Sjanger: Illustrert dagbok
- Aldersgruppe: 9 – 12 år
Hva om vi fikk besøk av de norrøne gudene? En dag får Allfader Odin nok av ugjerningene til den skurkaktige Loke, og som straff blir han sendt til jorden, i skikkelsen til en 11 år gammel pinglete gutt. Hvis ikke han oppfører seg fint i 30 dager, dømmes han til evig pine.
Hver dag må Loke skrive ned det han har gjort i en dagbok som gjennomskuer ham når han lyver. Vil Loke klare prøven?
I tradisjonen etter bøkene om Adrian Mole skriver Louie Stowell frem en utilpass og upålitelig fyr vi heier på. Tegneserie-ruter og gøyale illustrasjoner øker tilgjengeligheten i en fortelling som blir strammere og mer dramatisk jo mer dommen nærmer seg.
Norrøne myter har lenge vært en lesermagnet i fantasy-sjangeren. Å trekke mytologien inn i vår tid er et originalt grep.
En liten moraliserende pekefinger fra forfatteren til tross: Dette er den første boken i en serie som har potensial til å bli en leser-favoritt.
Moderne science fiction
- Tittel: «Atmosfærebarna»
- Forfatter: Nicolai Houm
- Illustratør: Luis Guaragna
- Forlag: Gyldendal
- Sjanger: Tegneserie
- Aldersgruppe: 9 – 12 år
For en intens historie! Akai og Juli bor i luftskipet Atmos som svever over jorden. Sammen med noen få andre er de etterkommere etter menneskene som reddet seg unna, da alt liv døde ut. De eneste som bor på jorden nå, er roboter med kunstig og ondsinnet intelligens.
Iblant nærmer romskipet seg jorden for å lete etter verdifullt materiale. Ved et uhell faller Akais hund Nova ut over utkikksplattformen. Akai og Juli bestemmer seg for å følge etter og finne henne.
Dette er en tegneserie som går frem i tid, ikke tilbake til en mytologisk epoke der helter og guder kjemper episke kamper. Den er effektivt skrevet og tegnet, med mektige illustrasjoner av romskip, av en ødelagt planet, av hester og ryttere, og ikke minst skremmende og voldelige maskiner på jakt etter to sårbare barn.
«Forsvunnet på jorden» byr på sitrende spenning og er den første fortellingen i det som nok vil bli en superaktuell og fengslende serie for lesere i slukealderen.
Er det håp for trollet?
- Tittel: «De tre bukkene Bruse»
- Forfatter: Mac Barnett
- Illustratør: Jon Klassen
- Oversetter: Vibeke Saugestad
- Forlag: Mangschou
- Sjanger: Billedbok
- Aldersgruppe: 3 – 6 år
Eventyret om De tre bukkene Bruse har vi lest i flere varianter, den siste var Bjørn F. Rørvik og Gry Moursunds elleville utvidelse av historien om bukkene og trollet.
Mac Barnett og Jon Klassens versjon ligger tettere opp til det originale folkeeventyret, men det er fortalt fra trollets perspektiv, noe som selvfølgelig gir et helt annet inntrykk av utfordringene.
Trollet slikker seg om munnen og får de deiligste retter på netthinnen, kreativt gjengitt i verseform av Vibeke Saugestad. Mett blir han ikke denne gangen heller.
Visuelt holdes eventyret i avdempede bruntoner – her er ikke noe grønt, lokkende gress, men en høy himmel og smektende solnedgang. I det enkle uttrykket trer detaljene desto bedre frem.
Det er nok å legge merke til for en liten observatør og lytter. Dette er en god høytlesingsbok for de minste.
Heisann!
Jeg er litteraturkritiker i NRK, og skriver om bøker både for barn og voksne. Blant de virkelig gode barnebøkene jeg har lest i det siste, er «Familien Brattbakk» av Julia Kahrs, «Oppskrift mot ånder som knuser ting» av Tyra Teodora Tronstad og «Grisaldo» av Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig.
Alle anbefalinger av barnebøker finner du her. Og vi oppdaterer våre andre bokanbefalinger i denne saken.