NRK Meny
Normal

Veien til Damaskus

– I Henrik Ibsens drama ”Peer Gynt” møter vi Bøygen, sier Herborg Finnset Heiene i ukas siste morgenandakt.

Høst i Rondane
Foto: John Floan

Bøygen er en ukjent og gåtefull hindring som Peer møter på sin vei – den vil Peer til å gå en annen vei- til å gå utenom. Bøygens ord. Bøygen blir den indre fienden som alle bærer i seg og må kjempe mot, den stemmen som råder en til å «gå utenom» . Du husker kanskje at Peer Gynt fortsetter med å flykte fra avgjørelser og seg selv hele livet.

I dag møter vi en som ble konfrontert så det holdt. Han trodde han visste hvem han var. Så skjedde det et jordskjelv i hans liv. Når vi møter ham, er han det vi vil kalle en samvittighetsfange. Han sitter fengslet for sin tro, en tro som forarget mange mektige. Vi skal la apostelen Paulus fortelle om sin opplevelse: vi leser fra Apostlenes gjerninger, kapittel 26:

9 Jeg mente selv en gang at det var en plikt å sette alt inn på bekjempe nasareeren Jesu navn. 10 Det gjorde jeg også i Jerusalem. Jeg fikk fullmakt fra overprestene og kastet mange av de hellige i fengsel, og var det snakk om å henrette dem, stemte jeg for. 11 Rundt om i alle synagogene fikk jeg dem ofte straffet for å tvinge dem til å spotte, og i mitt raseri forfulgte jeg dem helt til byene i utlandet.
12 Da jeg drev på med dette, reiste jeg en gang til Damaskus med myndighet og fullmakt fra overprestene. 13 Underveis, konge, så jeg midt på dagen et lys fra himmelen, klarere enn solen, stråle omkring meg og dem som var med meg. 14 Vi falt alle til jorden, og jeg hørte en røst si til meg på hebraisk: 'Saul, Saul, hvorfor forfølger du meg? Det blir hardt for deg å stampe mot brodden.' 15 Jeg spurte: 'Hvem er du, Herre?' Og Herren sa: 'Jeg er Jesus, han som du forfølger. 16 Men reis deg nå og stå på føttene! Jeg har vist meg for deg for å velge deg ut til tjener og til vitne, både om det du har sett av meg, og om det du siden skal få se.

Veien til Damaskus ble et vendepunkt. For oss alle er det mer behagelig å gå utenom utfordringene, også de utfordringene Gud sender til oss. I dag kommer utfordringene fra våre medmennesker- men også fra alle våre medskapninger. Det trengs at vi handler – med kjærlighet. Som Paulus blir vi alle utfordret til å være tjenere og vitner. Heldigvis skal vi ikke alle ha et så dramatisk liv som ham - men alle møter vi utfordringene, - og alle kan vi gjøre noe der vi er, - i vårt liv, for hverandre og for Gud. Ha en velsignet dag!