Vårjevndøgn

Det er domprost i Tromsø, Herborg Finnset Heiene, som står for morgenandaktene i NRK P1 denne uka.

Leif Magne Helgesen og Herborg Finnset Heiene

Herborg Finnset Heiene sammen med Leif Magne Helgesen, sogneprest på Svalbard.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

God morgen! I dag er det 22. mars. Vårjevndøgn. Denne dagen er døgnet er i balanse: i dag er natta og dagen like lang. I dag er det like lenge lyst og mørkt om du bor på Lista eller i Vardø, i Tyrkia eller på Island. Akkurat i dag er vi i balanse på natt og dag før jordens akse igjen begynner å helle, kloden snur på seg og balansen endres.

Vårjevndøgn. Det er en dag som har håpet med seg for oss. De første trekkfuglene er kommet nå. Bor du langs kysten i nord hører du etter lyden av tjelden: den fine svarte og hvite fuglen med røde lange bein og rødt nebb som er den første som kommer, og går og tripper i fjæresanden, eller du ser etter flokkene med snøspurv, de som skal enda lenger nord.

Vårjevndøgn. Det er en løfterik dag for oss som bor lengst nord i verden: Nå blir det bare lysere og lysere, så lyst skal det bli at natten blir som dagen. Dette har vi lengtet etter!

Bibelordet i dag er sagt til noen som følte at mørket truet dem: Profeten Jesaja fikk i en mørk tid, med fare for krig, løftet som han skulle bære videre. Fremmede hærer var på tur for å angripe Jerusalem, og kongen var bekymra. Profeten fikk bud om et tegn – et tegn som man kunne undres ved: Ikke en redningsaksjon eller ulykker som skulle ramme fienden, men en spådom om et barn som skulle bli født, og om en ung kvinne som skulle bli mor. Hva for et tegn var det? Et lite spebarn? Fra en ung mor? Hvordan skulle det gjøre noen forandring?

Vi leser fra Jesaja 7: «Derfor skal Herren selv gi dere et tegn: Se, den unge kvinnen skal bli med barn og føde en sønn, og hun skal gi ham navnet Immanuel.»

Men hva da med den lille tjelden i fjæresanden, som kanskje må klare seg lenge i snøbygene? Gjør den noen forandring? Ja, den gjør det. Den er vårens sendebud. Slik fikk profeten være sendebud for den nye tid, da Barnet skulle bli født. Han som bar et navn som vi kjenner igjen. Den unge kvinnen skulle kalle gutten Immanuel – Gud er med oss. I navnet sitt bar han med seg løftet om en ny tid, vi kjenner ham som Jesus, han som selv kaller seg Verdens Lys.

Herborg Finnset Heiene

Musikk: Mariah Carey - «Jesus, what a wonderful child»