NRK Meny
Normal

Vår redningsmann

Gud har gitt deg rett til hans rike og gaver. Jeg våger å si det fordi Jesus har sagt det, og med hele sitt liv, sin død og oppstandelse vist at det er slik, sier Per Oskar Kjølaas.

Per Oskar Kjølaas
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Teksten er fra Mark. 7, 24-30.

Har du opplevd å høre et ja når noen sier tydelig nei? Den opplevelsen hadde en stakkars kvinne som hadde alle odds imot seg da hun kom til Jesus. Hun var kvinne og tilhørte et ikke-jødisk folk som ble regnet som hedninger. Hun hadde derfor ingen rett til å be Jesus om noe som helst. Men nøden for hennes lidende datter fikk henne til å komme til Jesus.

Hører du noe annet enn avvisning, at Jesus sier tydelig nei til kvinnen? Hun får ikke hjelp. Brødet på bordet er ikke for hennes barn. Det er tiltenkt andre. Sterke ord til en som virkelig trenger hjelp. Vi er vant til å tenke at det ligger velsignelse i brødet. Det er en gave fra Gud. Men den gaven kunne ikke kvinnen få. Kan noen få en sterkere og mer ydmykende avvisning?

Men kvinnen gir seg ikke. Hun står på sitt. Hvordan kan hun det når hun har fått et så tydelig nei? Jesus hadde jo sagt at hans hjelp ikke var for sånne som henne. Hun var ikke verdig til det. Hvordan kunne hun tro det motsatte?

Jo, hun våget dette fordi det var Jesus som var hos henne. Jesus er ikke hennes dommer, men hennes redningsmann. Hun hadde falt ned for ham i bønn og kalt ham Herre. Hun visste at han var der for henne, som en som kunne skaffe henne rett for Gud.

Hun hadde skjønt det som er så vanskelig å ta til seg, at Jesus alltid er her for meg! Han vil føre min sak. Derfor våget hun å stå på og kreve sin rett hos en god og gavmild Herre, retten til smulene. Den retten lot Jesus henne få.

Slik er troens vei, å stå fast på retten til smulene fra Vårherres bord. Den retten kan du kreve fordi Jesus er hos deg.

Kvinnen i bibelfortellingen hadde ikke de rette sosiale forutsetningene for å få noe som helst. Det gjorde Jesus henne tydelig oppmerksom på, og det visste hun. Hun ga Jesus rett i det. Men hun visste også at der hvor Jesus er, der er Guds rikes gode gaver. Om hun bare kunne få noen smuler, så var det nok for henne og hennes lidende datter.

Kjære lytter, Gud har gitt deg rett til hans rike og gaver. Jeg våger å si det fordi Jesus har sagt det, og med hele sitt liv, sin død og oppstandelse vist at det er slik. Så bruk din rett og gled deg over den!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Marit Carlsen med "Takk, Gode Gud!"

Andakt fredag 15. februar 2008