Vår Frue i Trondheim

Vår Frue kirke var i middelalderen viet til Jomfru Maria. Tårnet og den vestre halvdelen ble oppført på 1600- og 1700-tallet, men den østre halvdelen er identisk med middelalderens Mariakirke fra slutten av 1100-tallet.

Vår Frue kirke i Trondheim
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Det blir sang- og meditasjonsgudstjeneste i Vår Frue kirke i Trondheim. Det er 2. pinsedag, og gudstjenesten bruker en tekst fra Joh. 7, 37-39.

Tor Singsaas
Foto: Helge Helgheim / NRK

Prost Tor Singsaas holder meditasjon.

Han leser også flere andre skriftsteder og formidlet andre liturgiske ledd.

Det er opplesning ved Marit Selfjord som leser "Joik, kjære, lille fogel" av Nils-Aslak Valkeapää, "Morgenbønn" av Rolf Jakobsen og "Junikveld" av Hans Børli.

Marit Selfjord
Foto: Helge Helgheim / NRK

Dessuten leser hun tre vers av salmen "Når heile verda syng mot Gud" og tre vers av samlen "Gå gjennom byens rette gater".

Fellessalmene står i Norsk Salmebok på numrene 943 - Måne og sol, 763 - Den blomstertid nå kommer og nummer 765 - No livnar det i lundar. Dessuten synger vi nummer 41 i "Salmer 97" - Himlen blåner for vårt øye.

Trondheim kammerkor

Trondheim kammerkor
Foto: Helge Helgheim / NRK

Koret synger mye i gudstjenesten. De synger "Når heile verda syng mot Gud", "Gloria", "Kjærlighet er lysets kilde", Den signede dag og "Store Gud, vi lover deg".

Så er Arne Hestholm solist sammen med koret i salmen "I all sin glans".

Norunn Ihlevoll Giske dirigerre koret.

Hun er musikkutdannet og leder flere kor i Trondheim.

Vår Frue kirke
Vår Frue Kirke ligger i Kongens gate i Trondheim. Den er i dag nyrestaurert i forbindelse med 800-årsjubileet og sognekirke for Vår Frue sogn.

Kirken er mye åpen og tar imot gatefolk og bostedsløse for å gi dem mat og noen timers tilhold.

Vår Frue kirke i Trondheim
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Den eldste delen av Vår Frue Kirke er over 800 år gammel. Den var i middelalderen viet til Jomfru Maria. Tårnet og den vestre halvdelen ble oppført på 1600- og 1700-tallet, men den østre halvdelen er identisk med middelalderens Mariakirke fra slutten av 1100-tallet.

Kirken har flere ganger vært hjemsøkt av brann, men gjenoppbygd hver gang. Til å bygge kirketårnet ble det brukt stein fra klosterkirkene på Tautra og Rein. Vår Frue park, som omkranser kirken, var kirkegård helt til 1830-årene.

Gudstjenesten ble første gang sendt 2. pinsedag (31. mai) 2004.

Gudstjeneste fra Vår Frue kirke 12.05.08 - med Trondheim kammerkor