NRK Meny
Normal

Utenfor porten

Vi kan legge byrdene av og be om hjelp til å velge rett. Ingen kan redde verden alene, men alle kan gjør noe, sier Hilde Anette Løvenskiold Kvam.

Hilde Anette Løvenskiold Kvam.
Foto: Helge Helgheim / NRK

Teksten er hentet fra Luk. 16, 19-31.

Lasarus var en fatiig mann som satt utenfor porten full av verkende sår og bare mettet seg av det som falt fra de rikes bord, mens hundene slikket sårene hans. Inne i huset satt den rike mannen og koste seg med all verdens gode saker.

Lignelsen Lukas forteller fortsetter med å fortelle at når Lasarus dør tar englene med han til Abramhams fang. Der blir han stelt godt med. Den rike mannen dør også, men når han slår øyene opp er han i dødsrike og han har det ikke godt.

Da spør den rike mannen om ikke Lasarus kan hjelpe han, men får til svar at den rike mannen har fått det gode i sitt liv, mens nå er det Larasrus sin tur.

Dette gjør at den rike mannen blir fortvilet og ber om at noen må dra ned til jorden og advare hans brødre så ikke det samme skal hende dem. Lignelsen slutter med disse ordene:

Men Abraham sa: 'De har Moses og profetene, de får høre på dem.'Han svarte: 'Nei, far Abraham, men kommer det noen til dem fra de døde, vil de omvende seg.' Abraham sa: 'Hører de ikke på Moses og profetene, lar de seg heller ikke overbevise om noen står opp fra de døde.'»

Det er nok et fåtall i Norge som ikke kan føle seg truffet av denne fortellingen.

Vi er rike. Vi vet at mange rundt omkring har det slik som Lasarus. Og hva gjør vi? Sender 100 kr ved hver tv aksjon?

Den dårlige samvittigheten popper opp i noen og enhver av oss. Jeg tror det er et sunnhetstegn. For vi har mulighet til å hjelpe andre. VI har mulighet til å endre kurs i vårt eget liv.

Men samtidig vet vi uansett hvor mye vi gjør, kunne det alltids være mer. Dersom vi tynger oss ned med stadig bebreidelser kommer vi ikke videre.

Er det da håp for oss? Vi som bor et av verdens rikeste land? Hvordan kan vi møte denne fortellingen og ikke miste motet?

Vi kan legge byrdene av og be om hjelp til å velge rett. Ingen kan redde verden alene, men alle kan gjør noe.

La oss lære av denne lignelsen at vi har mulighet til å å gjøre noe.

Vi har hørt om han som sto opp fra de døde. Vi vet hvor vi kan gå og be om råd. Vi vet hvor Han som alltid tar imot oss er å finne.

For i dag har Bibelen møtt oss med alvor. Det kan være utfordrende og tungt så tidlig på dagen.Men samtidig er det også ord om håp og muligheter.

Vi kan ikke bare stikke hodet vårt i sanden, når vi blir møtt med ord som er ubehagelige. Verden endrer seg ikke på den måten.

Men vi kan be Jesus hjelpe oss til vite når vi skal si ja og når vi skal si nei. Hjelpe oss til å se når den dårlige samvittigheten er et sunnhetstegn og når den bare er ødeleggende.

Skriv e-post til Hilde Anette Løvenskiold Kvam.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Gunstein Draugedalen synge den svenske folketonen ”Ren og rettferdig”.

Andakt 22.05.08 ved Hilde Anette L. Kvam