NRK Meny
Normal

Trofast tjeneste

Kristendom er å legge fra seg byrdene som bekymrer. Vi skal arbeide trofast i kallsoppgavene og tjene vår neste så godt vi kan, sier Asbjørn Kvalbein.

Asbjørn Kvalbein
Foto: Privat bilde

For noen uker siden var jeg i New York. Den berømte Fifth Avenue på Manhattan var stengt for biler den dagen og gjort om til et langstrakt gatetorg. Det myldret av mennesker mellom salgsboder og gjøglere. Jeg kunne nesten ikke se meg mett på folkelivet og skyskraperne.

Med dette inntrykket i friskt minne leste jeg her om dagen om en interessant kontrast nettopp langs Fifth Avenue i New York. Ved inngangen til RCA-bygningen står det en gigantisk statue av den greske guden Atlas, en velbygd mann som med stramme muskler bærer hele verden på skuldrene sine. Selv om han ifølge legenden er knallsterk og regnes som en av de mektige titanene, sliter han under den tunge byrden.

Men bli med rett over gaten. Der finner du Saint Patrick-katedralen, der paven nylig var på besøk. Bak høyalteret i den kirken er det en billedlig fremstilling av Jesus som gutt, kanskje åtte eller ni år gammel. Uten anstrengelser holder han oppe hele jordkloden med én hånd. Det er som kunstneren vil si: Å styre verden er en lett sak for Jesus.

Han som har pekt på kontrasten mellom disse to kunstverkene, sier: «Vi har et valg. Vi kan velge å prøve å bære verden på skuldrene våre, som guden Atlas. Eller vi kan si: ’Jeg gir opp, Herre. Her er livet mitt. Jeg overgir min verden til deg, hele min verden. Du har kraft til å bære den for meg.’»

I morgen er det ikke bare 1. mai, men også Kristi himmelfarts dag. Den dagen kan vi tenke på at Jesus førti dager etter oppstandelsen fór opp til himmelen. I dette ligger det et sterkt budskap. Nå har han inntatt sin himmelske trone. Nå har han virkeliggjort det han sa i misjonsbefalingen: «Meg er gitt all makt i himmel og på jord.»

Den onde vrir seg og skaper trøbbel. Den fullkomne verden lar vente på seg. Men Jesus «sitter ved Guds, den allmektiges, høyre hånd. Skal derfra komme igjen for å dømme levende og døde,» heter det i trosbekjennelsen.

Kristendom er å legge fra seg byrdene som bekymrer. Vi skal arbeide trofast i kallsoppgavene og tjene vår neste så godt vi kan. Likevel kan vi med stor trygghet kunne si: «Jeg gir opp, Herre. Her er livet mitt. Jeg overgir min verden til deg. Takk at du er god og viser omsorg.»

I Salme 47 i Bibelen står det: «Klapp i hendene, alle folk, hyll nå Gud med jubelrop! … For Gud er hele jordens konge. Syng en lovsang for ham! Gud er konge over folkene, han sitter på sin hellige trone. Folkenes fyrster skal samles med folket til Abrahams Gud. For skjoldene på jorden er i Guds makt. Han er høyt opphøyet. (Sal 47,1–10).

Det er visdom å overgi livet sitt i hans hender også denne dagen.

Skriv e-post til Asbjørn Kvalbein her.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Odd Nordstoga og Høgsangerne framføre Petter Dass-salmen ”Om alle mine lemmer”.

Hør andakten 29. april 2008