NRK Meny
Normal

Trenger vår hjelp

Undrenes tid er ikke forbi. Fremdeles kan det vi gir, mette tusenvis av mennesker. Fremdeles kan våre gaver være med å skape fred og redde liv, sier Leif Magne Helgesen.

Leif Magne Helgesen
Foto: Henning Vik / WestFoto

Teksten er fra Joh.6, 1-15.

I dag vil jeg ta med dere en tur til Balkan. Noe av hjertet mitt banker for menneskene i dette frodige og vakre området.

I Europa er det èt folkeslag som ikke har eget land, og som samtidig ikke krever eget land.

Det er Romafolket, også kalt sigøynere. En minoritet i mange europeiske land. Romafolket ønsker bare muligheten til å leve fredelig, på sitt vis, i det landet de har slått seg ned i. Det er ikke alltid like enkelt.

På Balkan, og i andre konfliktfylte områder, er de tapere i enhver konflikt. I dag er de fleste ikke lenger nomader, men bofaste.

Konflikter, som i Kosovo, har igjen tvunget dem på flukt. Videre. Ofte utgjør sigøynerne den fattigste delen av folket i det landet de bor.

Arbeidsledigheten er stor. Få barn får mulighet til å gå på skole. Sigøynerne har en lang historie med forfølgelser. Under andre verdenskrig ble de forfulgt av nazistene, og tusenvis ble utryddet i gasskamrene.

Sigøynerne var sammen med jødene det eneste folkeslaget som, ene og alene på grunn av sin etnisitet, skulle utryddes.

Hva har dette i en andakt å gjøre?

Jo, det handler om mennesker, i vår egen historie og i vår egen tid, som er blant de fattigste i vår nærhet. Det handler om mennesker som vi ikke må glemme. Det handler om å løfte verdien av hvert enkelt menneske, og verdien av grupper av mennesker. Det handler om menneskeverdet.

Jeg har sett mange tiggere, på Balkan, men også i gatene i våre egne byer i Norge! Mange av tiggerne er nettopp sigøynere. Vi kan lukke øynene å gå forbi…

Tiggere er jo ofte brysomme påminnelser om en virkelighet vi ønsker å holde på avstand. Men vi kan også be en bønn, gi et smil, og rette ut en hånd med et stykke brød.

Jesus gjorde et matunder en gang. En enkel liten gutt hadde fem byggbrød og to fisker.

- Da tok Jesus brødene, ba takkebønnen og delte ut til dem som satt der. Det var fem tusen sultne menn tilstede, pluss kvinner og barn.

- På samme måte delte han ut av fiskene, så mye de ville ha. Undrenes tid er ikke forbi. Fremdeles kan vi dele ut. Fremdeles kan det vi gir, mette tusenvis av mennesker. Fremdeles kan det vi gir, gi skole til mange barn. Fremdeles kan våre gaver være med å skape fred og redde liv!

Skriv til Leif Magne Helgesen.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Henning Sommero med ”Den fattige Gud”. Han har selv laget melodien, mens teksten er skrevet av Edvard Hoem.

Hør andakten 29. februar 2008