NRK Meny
Normal

To biskoper - èn tro

I Erkebispegården i Trondheim møter vi "gammel-bispen" Finn Wagle og "ny-bispen" Tor Singsaas.

Tor Singsaas og Finn Wagle
Foto: Helge helgheim / NRK

Søndag 28. desember:
Det 3. programmet der biskopene Finn Wagle og Tor Singsaas samtaler i Erkebispegården i Trondheim - ledet av Helge Gudmundsen.

Søndag 23. november:
Jeg husker første gang jeg skulle hilse på Nidarosdomens guttekoret. Trodde jeg skulle få fin kontakt ved å fortelle at jeg selv hadde sunget i et lignende kor, men da jeg fortalte at det var Sølvguttene, ble jeg pepet ut.

Biskop Finn Wagle ler hjertelig med tanke på dette første møtet med guttekoret.

Vi er i Museet i Erkebispegården i Trondheim. To biskoper deler livserfaringer, og ikke minst troserfaringer. Den ene kan se tilbake på 17 år bispetjeneste i Nidaros, mens den andre må vente til 14.desember før han vigsles som biskop i Nidaros.

Helge Gudmundsen, Finn Wagle og Tor Singsaas
Foto: Helge helgheim / NRK

Det er to ydmyke biskoper vi møter. Begge vet at Nidarosdomen betyr mye for mange, og har en helt spesiell plass i det norske folk når store hendelser skal markeres. Under samtalen får de se klipp fra signingen av kong Harald og dronning Sonja, men også når kirken fylles av mennesker i sorg, som etter Sunamien.

Sammen snakker de om det å være biskop i de forskjellige livssituasjonene, og ”gammelbispen” gir etterfølgeren gode råd. Felles for dem begge er at de får høre tekster fra Bibelen som de har valgt selv. Det samme gjelder valg av salmer som fremføres av en gruppe fra Nidarosdomens guttekor.

Bibeltekstene leses av Marit Selfjord. Begge aktørene er godt kjent av aktørene, og setter stor pris på deres deltagelse.

-Vi kunne ikke ha fått en bedre plass å møtes på.
De to biskopene er samstemt. Museet i Erkebispegården handler om Nidaros’ røtter. Her forenes tradisjon og hellighet.

Gruppe fra Nidarosdomens guttekor
Foto: Helge Helgheim / NRK

I disse omgivelsene er det ikke vanskelig å oppmuntre hverandre. Ikke minst Tor Singsaas er raus når han forteller om Wagles evne til å støtte ham foran hans bispegjerning i Nidaros.
”Jeg hopper gjerne etter Wirkola.”

-Dette har vært som en herlig etterklang etter 17 år bispetjeneste i Nidaros.

Biskop Finn Wagle smiler etter TV-opptakene, men hans etterfølger, Tor Singsaas, vil ha det siste ordet: ”For meg er dette som et herlig forspill.”

Se og hør: Åpen himmel 23.11.08

Søndag 26. oktober:
Biskopene Finn Wagle og Tor Singsaas samtaler om et av Kirkens vanskeligste temaer, bot.

-Jeg husker første gang jeg skulle hilse på Nidarosdomens guttekoret. Trodde jeg skulle få fin kontakt ved å fortelle at jeg selv hadde sunget i et lignende kor, men da jeg fortalte at det var Sølvguttene, ble jeg pepet ut.

Biskop Finn Wagle ler hjertelig med tanke på dette første møtet med guttekoret.

Vi er i Museet i Erkebispegården i Trondheim. To biskoper deler livserfaringer, og ikke minst troserfaringer på Bots og Bededag. Den ene kan se tilbake på 17 år bispetjeneste i Nidaros, mens den andre må vente til 14. desember før han vigsles som biskop i Nidaros. Det er to ydmyke biskoper vi møter. Det er mye å bekjenne.

Likevel, det er noe positivt og livsbejaende over samtalen. Det handler om det å være hele mennesker der forsoning er et nøkkelord. Forsoning mennesker i mellom som noe positivt. For å belyse temaet denne søndagen i kirkeåret, har de valgt ut sine favorittsalmer og bibeltekster.

Salmene framføres av en gruppe fra Nidarosdomens guttekor og bibeltekstene av Marit Selfjord. Begge aktørene er godt kjent av biskopene, og setter stor pris på deres deltagelse.

-Vi kunne ikke ha fått en bedre plass å møtes på.

De to biskopene er samstemt. Museet i Erkebispegården handler om Nidaros’ røtter. Her forenes tradisjon og hellighet.I disse omgivelsene er det ikke vanskelig å oppmuntre hverandre. Ikke minst Tor Singsaas er raus når han forteller om Wagles evne til å støtte ham foran hans bispegjerning i Nidaros.

”Jeg hopper gjerne etter Wirkola.”

-Dette har vært som en herlig etterklang etter 17 år bispetjeneste i Nidaros.

Biskop Finn Wagle smiler etter TV-opptakene, men hans etterfølger, Tor Singsaas, vil ha det siste ordet: ”For meg er dette som et herlig forspill.”

Helge Gudmundsen er programleder i denne serien.

Se og hør: Åpen himmel 26.10.08