NRK Meny
Normal

Tilgivelsens kunst

– Vi satt i en sirkel på et personalseminar. En gruppe ansatte ønsket veiledning i en krevende omstillingsprosess. Jeg merket det tidlig i denne gruppa, noe anstrengt klima, truende på en måte. Noe lignende finnes jo ofte i hverdagskulturer, men dette var litt ekstra.

Møte (Illustrasjonsfoto)
Foto: NRK

Det toppet seg på dag 2. Midt i kollegagruppen blir den erfarne kollegaen påfallende urolig, puster tungt, nesten stønner og så kommer de sterke ordene. – Det er ikke sant allikevel, jeg har holdt dere alle for narr. Jeg er ikke alvorlig syk som jeg har sagt, jeg trengte bare omtanken. Hun hulkegråter med ansiktet i hendene.

Kollegene er lamslått. Flere av dem vet i første omgang ikke hva de skal tro eller si. De har investert overfor en kollega som de har trodd var alvorlig syk. Hun har holdt dem for narr. En viser sitt raseri, han føler seg misbrukt. Hva er det du sier? Andre er tause, rister på hodet og vet ikke hva de skal si. Noen gråter med henne, andre ønsker å forlate rommet. Før vi løser opp gruppen spør vi hverandre hvordan vi nå kan lene oss på verdiene respekt og omtanke som vi lovet hverandre da vi startet prosessen.

Vi hadde satt ord på spørsmålene. Hva kjennetegner vår hverdagskultur? Hvis vår samhandling skal bli enda bedre, hva må vi snakke om da? Hvordan snakker vi sammen? Etter flere timers refleksjon og modige tilbakemeldinger ansikt til ansikt fikk åpenhet og ærlighet plass. Hva fremmer trivsel og arbeidsglede hos oss?

Det er i møtet det skjer. Samhandling er ingen enkel bestilling verken hjemme eller på jobb. Det usagte og uredelige tar plass. Vi merker jo det. Likevel; Bekjenn da syndene for hverandre og be for hverandre så dere kan bli legt. Jakob skrev til de troende om bekjennelsens nødvendighet oss kristne imellom. I alle menneskelige fellesskap er det maktkamper og fasadespill som hemmer gleden og friheten. Vi oppmuntres til å gjøre de modige møtene, med oss selv og hverandre. Det er en veldig kraft i erkjennelser og bekjennelser. Sannheten gjør fri. Men det er krevende å gi tydelige tilbakemeldinger, og det er ikke alltid lett å ta imot andres speil.

Marie Aakre

Musikk: CC Cowboys - «Tilgivelsens kunst»