NRK Meny
Normal

Tilgivelse

Den som har opplevd å få en helhjertet tilgivelse for en feil man har gjort, vet hvor frigjørende det kan være, sier Sunniva Gylver.

Andakt mandag 13/11.

Sunniva Gylver
Foto: Privat for NRK-andakten

Teksten er hentet fra 1. Mos. 50, 15-21.

“Tilgi meg” het et utskjelt program på norsk TV for en tid tilbake. Angrende syndere med uoppgjorte forhold til en eks-kjæreste, far eller venninne, kunne uanmeldt banke på døren til vedkommende og be om tilgivelse - for åpent kamera. Om de fikk det, vet jeg ikke. Det er en nokså brutal måte å bli anmodet om å tilgi på.

Du kan be om tilgivelse fra mennesker, men det garnterer ikke at du får det. Det kan være for mye som er ødelagt.

Og om vi får tilgivelse, er det ikke nødvendigvis sånn at alt er som før. De fleste av oss har lært å synge Prøysen-visen om “en dag i mårå, med blanke ark og fargestifter tel” - men vi får stort sett ikke blanke ark. Ikke hos andre enn Gud, som selv er både kjærlighetens og tilgivelsens kilde.

I møte med andre mennesker har vi sjelden blanke ark. Men det går an å få nye spor og farger oppå de gamle, selv om det har skjedd vonde og vanskelige ting.

I dagens tekst leser vi om Josef og brødrene hans. Josef var farens favoritt, og dessuten plagsomt sikker på at han var utvalgt til noe stort. Dette ble brødrene hans temmelig lei av, og en dag solgte de Josef til noen slavehandlere. De tok med Josef til Egypt, der han fikk noen tunge år som slave. Men når brødrene møter ham igjen, er han blitt nr. 2 i landet nest etter Farao. Han er den de må gå til for å kjøpe mat.

Han kjenner dem igjen med det samme, og når han foteller dem hvem han er, blir de redde for hva han vil gjøre med dem. Selv etter at han har sagt at han ikke er bitter eller hevnlysten, og at Gud har vendt det onde de gjorde til det gode, tør de ikke helt å tro på tilgivelsen. Men når de endelig gjør det, og tar imot den, blir det en ny begynnelse for hele familien.

Den som har opplevd å få en helhjertet tilgivelse for en feil man har gjort, vet hvor frigjørende det kan være. Det å selv tilgi av et helt hjerte, hvis man kommer dit, er også frigjørende. Men det er ingen selvfølge at man kommer dit.

Josef kunne tilgi fordi han selv hadde blitt reist opp. Han hadde fått verdigheten tilbake. Og han kunne tilgi fordi han skjønte at de angret, og fordi han selv klarte å ta imot Guds kjærlighet.

Og Guds tilgivelse hefter det ingen usikkerjet ved. Den får vi. Menneskers tilgivelse kan vi håpe på og be om. Kanskje til og med legge i Guds hender.

Skriv e-post til Sunniva Gylver.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Bjørn Eidsvåg synge ”Tilgi Meg”.

Andakt mandag 13/11.