NRK Meny
Normal

Tilfreds i enkle kår

Under en reise i Afrika møtte jeg mennesker, som hadde takknemlighet nærmest som en livsfilosofi, selv om de eide nesten ingen ting, forteller Ola Smeplass.

Ola Smeplass
Foto: Privat bilde

Teksten er fra Sal. 92,1-7 – Jeg jubler over det du har gjort.

God morgen.

Eller for noen er kanskje ikke dette noen god morgen. Det er mandag. Skolene har startet igjen. Ferien er over og feriepengene er brukt opp. Det går mot mørkere og kaldere tider. Avslapning og gode sommerdager erstattes av plikter, forventninger, krav, mas. For mange kan tiden fram til neste sommerferie virke endeløs.

Dagens tekst er svært livsbejaende. Den sprudler av takknemlighet og livsglede, og kan i sin form neste virke provoserende på en som lurer på hvor sommeren ble av. Den omtaler seg selv som ”En salme, en sang til å bruk på Sabbatsdagen” og er å finne i Salme 92: En sang til bruk på sabbatsdagen.

Det er godt å lovsynge Herren og prise ditt navn, du Høyeste, å forkynne din godhet om morgenen, din trofasthet om nettene, til tistrenget sitar og harpe, til tonene fra lyren. Med ditt verk har du gledet meg, Herre; jeg jubler over det du har gjort. Hvor store dine gjerninger er, hvor dype dine tanker, Herre! En uforstandig mann forstår ikke dette, dåren skjønner det ikke.

Jeg blir av og til forundret over medmennesker. Vi bor i et land der mange har det svært bra. Norge beskrives av og til som en oase i en verden med mye urettferdighet og lidelse. Likevel har vi en egen evne til å fokusere på det vi opplever som ikke godt nok.

Det finnes selvfølgelig folk i dette landet også som har grunn til å si fra om ting som ikke er rett, eller som opplever smerte som de har behov for å dele. Men det er ofte ikke de som har så mye grunn til å klage som slipper til. Avisene preges av folk som er misfornøyde med et eller annet, som bensinpriser, veistandard eller manglende service.

Under en reise i Afrika for noen år siden møtte jeg mennesker, både voksne og barn, som hadde takknemlighet nærmest som en livsfilosofi. Og dette på tross av at de eide omtrent ingen ting. Deres grunn til optimisme var langt svakere enn vår.

Helseplagene var større og vanskeligere å gjøre noe med enn våre. Døden var et nært bekjentskap for de fleste. Likevel var de så glade og fornøyde at de ville ha vakt oppsikt i vår del av verden.

Det å starte dagen med å glede seg over livet og takke Gud det en har fått, er med på å gi tilværelsen mening. Et artig tankeeksperiment er hva som hadde skjedd dersom dagens tekst hadde fylt framsiden på alle aviser en mandag morgen og innlede alle nyhetssendinger på radio og fjernsyn. Det ville kanskje satt dagen i et nytt perspektiv, og kanskje hjulpet oss til å få en bedre start på den?

En av de beste sidene ved det å være en kristen er at en faktisk har noen å takke for det en har fått. Og takk og lovsang som kommer fra en som selv har erfart hva lidelse er, er den aller sterkeste lovsangen jeg kan tenke meg.

Skriv til Ola Smeplass

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Marit Carlsen synge solsangen ”Takk, gode Gud”.

Andakt 25.08.08 ved Ola Smeplass