NRK Meny
Normal

Tid for forsoning

Det er Per Arne Dahl som står for morgenandaktene i den stille uke.

Per Arne Dahl.
Foto: Forlaget Cordia.

Det er mandag i den stille uke. Dagen etter palmesøndag da Jesus kommer til Jerusalem sammen med sannsynligvis mer enn 100 000 pilegrimer. Folket øynet en sensasjon. Endelig kom Messias som skulle befri dem fra de romerske okkupantene. Dermed ble det oppstyr. Palmegrener ble kappet, jubelen brøt løs. Endelig skulle de bli frie, og en samlet mengde ropte «Hosianna», som betyr: Gud gi oss frelse!

Dette var stort for folket som lengtet etter frihet, men svært truende for det religiøse og politiske maktapparatet som var redd for å komme i skyggen av Jesus. Dermed opplevde Jesus det som svært mange offentlige personer erfarer i dag. Det er en kort vei mellom å bli hyllet og vraket. Jesus ble tiljublet av folket palmesøndag, men det er åpenbart at de jødiske lederne lyktes med sin bakvaskelseskampanje. Bare noen dager senere ropte de samme menneskene: Korsfest, korsfest!

Men ikke alle vendte ham ryggen. Han hadde noen gode venner som han var sammen med dagene før palmesøndag. Det var Marta og Maria som bodde rett utenfor Jerusalem. De ante at Jesus virkelig var den han utgav seg for å være, og fant seg ikke i denne skjulte konspirasjonen fra den religiøse og politiske ledelsen. De aksepterte rett og slett ikke at Hosiannaropene skulle forstumme. Derfor inviterte de til fest rett før palmesøndag for å gi Jesus den ære han fortjente. Og de sparte ikke på noe. Bare det beste var godt nok når de skulle gjøre stas på sin frelser og mester.

Det er kvinner vi også kan lære noe av. Ja, kanskje er dette et godt tips for en god bruk av påskens stille dager. Å gjøre stas på en eller noen vi er takknemlig overfor. Invitere noen til overraskende måltid, ta en strengt tatt unødvendig telefon, kjøpe en blomsterkvast til en du lenge har tenkt på eller strekke ut en hånd til en som venter på forsoning og et vennlig ord. Det er tynne vegger for oss alle mellom å bli vraket og satt pris på. Livet er for kort til å opprettholde skyttergravskrigen. Det er tid for å legge fortiden bak seg! Det er tid for forsoning! Det er tid for å ære hverandre!

Vi inviteres denne mandagen til å møte ham som i dagens ord i Johannes 12, vers 12 sier: «Dagen etter selskapet hos Martha og Maria ble det kjent i den store folkemengden som var kommet til festen at Jesus var på vei inn i Jerusalem». Og dermed var han på plass i den hellige byen og innledet med det historiens mest betydningsfulle uke for oss. «For Frelseren sa oss at der han er, skal vi ved hans nåde få være.»

Per Arne Dahl

Musikk: Oslo domkor - «Se vi går opp til Jerusalem»