Takketoner

Søndag i denne uka bærer navnet takknemlighetens søndag. Nå skulle vel alle søndager - og andre dager - være preget av takk Vi trenger kanskje en påminnelse? Erik Hillestad er en av bidragsyterne denne gang.

Eyvind Skeie
Foto: NRK

Denne uka lar vi salmene sette oss på takknemlighetssporet.

Vi starter opp med en salme som stammer fra Frans av Assisi og Solsangen, ”Takk, gode Gud. Det er Marit Carlsen som synger denne salmen som har norsk tekst skrevet av Eyvind Skeie. Så er det mange som uttrykker sin takknemlighet i kveldsbønnen.

Sondre Bratland gir oss et godt eksempel på det når han synger ”Kveldsbøn” av Anders Hovden. Carola følger opp med ”Jag lyfter ögat mot himmelen”. Å ha et slikt tema gjør at jeg ikke kommer utenom Trygve Bjerkrheim. Skulle hans liv og forfatterskap oppsummeres i ett ord, ja så må det bli takk.

Vi hører derfor Frikirkekvintetten i ”Takk at du tok mine byrder” etterfulgt av Anne Karin Kaasas tolkning av salmen ”Å at jeg kunne min Jesus prise.” Så går det an å kjenne på takknemlighet også de dagene det butter i mot. August Storm har skrevet en slik sang, ”Takk, min Gud”, og det er Kenneth Sivertsen som synger.

Erik Hillestad har også i sitt forfatterskap berørt dette tema, ikke minst i sangen ”Störst av allt” framført av Carola. Så avrunder vi det hele med en åndelig vise som på mange måter er en fin oppsummering på kveldens tema, ”Takk, Gud for vakre morgenstunder”. Visen er tysk, men oversatt til norsk av Kjell Grønner.

Ny salmenøtt
På grunn av ferie er det ikke trekking av salmenøtta sist søndag, men ny salmenøtt som trekkes søndag 23. september.

Og dette er hva du skal bryne deg på i kveld:

Fra hvilken salme er strofen ”først da lærte hjertet å favne den byrde” hentet?

”først da lærte hjertet å favne den byrde”

Klikk her , send inn svaret og du blir med i trekkingen av det populære salmekruset.

Vil du bruke vanlig post, er adressen:

Salmer til alle tider,
NRK,
7005 Trndheim.

Svarfrist er onsdag 19. september.