NRK Meny
Normal

Svar skyldig

Det hender jeg blir bedt om komme med nattverd til folk. Til det har jeg en liten koffert med vin, kalk og brød. Et lite reisesett for soknebud.

Nattverdbrød.
Foto: Åpen himmel NRK1 - Høvik kirke / NRK

Jeg visste jeg var venta, rakk aldri å ringe på. I et vindu i andre etasje hadde jeg sett et ansikt mellom noen grønne planter. Fikk en rask assosiasjon til en liten mann høyt oppe i et tre.

Døra gikk opp. Dama innafor tok et blikk på meg og boksen jeg bar på, og sa: ”I dag har du hele kirka under armen!” Dagens tekst handler om Sakkeus. Sakkeus er en av kjendisene fra søndagskolen. Sakkeus var liten av vekst, men en god klatrer og litt av en luring.

Jesus såg opp, fikk øye på Sakkeus i morbærtreet. Sakkeus gjorde seg synlig. Synlig og sårbar. Må ha visst at dette møtet med Jesus kunne få uante konsekvenser. At det kunne føre til en radikal endring av livet. Det er litt skummelt med slike utfordringer.

Jeg kjenner meg igjen i overtolleren Sakkeus. I hans problematiske rikdom og livsstil. Gjennom åra hadde han lurt og triksa. Gjort seg rik på andres bekostning. Det begynner å likne litt på hele vår vestlige verden. Vårt overdrevne forbruk som har konsekvenser for andre.

Jeg kommer til å tenke på historia om han som fikk innvilga audiens hos sjølveste Vår Herre. Der var han lova svar på alt han lurte på.

Etter mye tankevirksomhet fant han ut at han ville spørre Gud dette spørsmålet: ”Hvorfor gjør du ikke mer med verdens fattigdom og elendighet?

Vel ned på jorda var folket spente på hvordan møte med Gud hadde vært. Beskjemma måtte mannen innrømme at han aldri fikk framført sitt store spørsmål.

”Plutselig blei jeg redd Vår Herre ville spørre meg om det samme. Jeg ville ha blitt svar skyldig.”, sa mannen.

Det blei ikke Sakkeus. Etter møtet med Jesus er han klar og tydelig. Jesus fordømte han aldr. Men utfordra til å frihet og ny start: Slik sier Sakkeus det – hos Lukas i det nittende kapitlet:

«Herre, halvparten av alt eg eig, gjev eg til dei fattige, og har eg truga pengar frå nokon, gjev eg fire gonger så mykje tilbake.» Då sa Jesus: «I dag er frelse komen til dette huset.»