NRK Meny
Normal

Svalbardbasillen

Naturen er sårbar her i nord, slik livet er sårbart. Her kan vi mennesker lære å trø varsomt, med respekt, med kjærlighet, sier Leif Magne Helgesen.

Leif Magne Helgesen
Foto: Torbjørn Johnsen

Jeg kom første gang til Svalbard i august i fjor. Det var som å lande på månen. Svalbard er annerledes. Ikke et tre. Ikke en busk.

Ikke naturen slik vi er vant til den fra fastlandet. Mye gråfarge, og goldt. Men det tok ikke mange dagene før jeg begynte å se.

Og ja, det finnes trær på Svalbard. Men de er bare noen få centimeter høye. Hvis en kutter i stammen og ser i mikroskopet, er det mulig å telle åringene.

Og gråfargen. Den er fyll av liv. Svalbard har lært meg at grått ikke er kjedelig, grått er ikke trist, slik hverdagen også er full av liv.

Det å gå ute i naturen og oppleve skikkelig gråvær og skodde, det kan være utrolig mektig.

Se på Gråmåken, selve kongen i luften her oppe i nord der den seiler majestetisk på vindene, ”Havhesten”, ”Fiskernes venn” blir den kalt siden den følger fiskebåtene i dagevis ute på havet.

Naturen på Svalbard er magnetisk. Har en først satt sine bein på øygruppen, er det stor sannsynlighet for at en finner veien tilbake. Noen kaller det ”Svalbard basillen”.

Fjellene. Havet. Isen. Og lyset. Det Polare lyset. En himmel som spiller en melodi i farger. Rødt, rosa, kraftige blåfarger. Grønt. Lilla. Og Nordlyset. Som om Guds engler leker på himmelen.

Svalbard har en storhet og mektighet med sin nakenhet og sin sårbarhet. Den viser seg for oss mennesker i all sin prakt. Uten blygsel. Som en brud kler seg naken for sin elskede.

Naturen er sårbar her i nord, slik livet er sårbart. Her kan vi mennesker lære å trø varsomt, med respekt, med kjærlighet.

En vandring i yr glede. Dette er kunstnerens mesterverk! Guds skaperverk!

Det er vårt ansvar å ta vare på denne skatten også for de som kommer etter oss. Det slår meg når jeg er ute i den mektige naturen på Svalbard.

At da Gud skapte, visste han hva han gjorde. Ingenting er tilfeldig. Også i dag skjer skapelsen. Vi er i fortsettelsen. Liv blir til. Liv leves

Naturen synger i lyder og farger slik det står skrevet i Salmenes bok:

"- La hyllingsrop lyde for Herren. Havet og alt som er idet, skal bruse, jorden og de som bor på den.

Elvene skal klappe i hendene, og fjellene skal juble i kor. De skal juble for Herren, for han kommer.”

Han som var, er og blir, en sann Gud fra evighet og til evighet.

Skriv til Leif Magne Helgesen.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører "Sjå krossen blenkjer" med Liv Mari Schei.

Hør andakten 27. november 2007.