Sunniva

– I dag er det 8. juli. Denne dagen har et spesielt navn på den gamle primstaven: Seljumannamesse, til minne om den hellige Sunniva og hennes følge.

St. Sunniva
Foto: Kjell Stig Amdam

Ifølge legenden var Sunniva ei irsk kongedatter som heller enn å gifte seg med en hedensk frier, forlot landet sammen med sine folk i tre skip uten årer eller annet utstyr. De drev i land i Norge – de fleste på øya Selja ytterst i Nordfjord. Folk på fastlandet anklaget nykommerne for å stjele sauer. Men da den hedenske Håkon Ladejarl kom for å ta dem, frelste Gud Sunniva og folket hennes ved å begrave dem under store steiner i den store hula oppe i fjellet. Kanskje har du vært på Selja, den lille øya langt vest i havet. Det er verdt turen. Ut mot storhavet kneiser fremdeles ett tårn av det som en gang var et klosteranlegg og som en periode var bispesete på Vestlandet. Den hellige Sunniva er skytshelgen for Bergen by.

Sunniva og hennes følge la ut på reisen uten årer eller seil. De gjorde som mange andre keltiske kristne, de stolte på at de ved hjelp av havstrømmer, vær og vind skulle bli ledet dit hvor Gud hadde en plan med at de skulle komme. De tenkte at når Jesus berget disiplene sine i stormen på sjøen, så skulle han også ta vare på dem.

Snakk om tillit, - og snakk om å gi seg over til sin skjebne! Veit du: Det der hadde vi aldri gjort – men sånn tenkte de. Der de blei ført i land, der blei de og dannet nye, små eneboersteder eller kloster-felleskap. Slik spredte de irske eneboerne den kristne troa der de dro, og fortellingen om Jesus spredte seg fra vest i havet, og østover på de britiske øyer og over Nordsjøen til oss.

I dag skal vi lese en liten bit av det som Paulus skriver til menigheten i Korint i Hellas, fra 2. Korinterbrev kap 6: ”Som hans medarbeidere oppfordrer vi dere til ikke å ta imot Guds nåde forgjeves. For han sier: ”Jeg bønnhørte deg i rette tid og hjalp deg på frelsens dag.” Disse ordene har vært trøstefulle ord i to tusen år, -også for de som la ut på reiser uten å vite hvor de ble ført.
Havstrømmen førte de kristne til Selja. Menn og kvinner kom over havet og bygde hellige rom og hellig liv i harde hauger og huler i vårt land.

Slik Guds Ånd, Guds vind rørte ved dem, ønsker jeg at Guds hellige vind også vil røre ved hjertene våre og lede oss i dag. Ha en velsignet dag!