NRK Meny
Normal

Spor av Gud over alt

Jeg kan leve med alt jeg ikke vet, for Jesus har grepet meg. Spor av Gud fins spor overalt. Du finner ham i evangeliet om Jesus, sier Nils Terje Andersen.

 

Nils Terje Andersen.
Foto: Privat for NRK-andakten.

Teksten er hentet fra Jesaja 55, 6-9.

God morgen! Se nå litt lyst på denne årstiden. Jeg er i allefall utrolig glad for mørke, stjerneklare netter. Å sitte her på denne lille planeten og glo på det der ute er både forførende og tankevekkende. Det sies at cirka 6000 stjerner kan sees fra jorden med det blotte øyet, hvis stedet og forholdene er maksimale. Men i melkeveien, som er vår galakse, finnes det anslagsvis mellom 100 og 400 milliarder stjerner. Og melkeveien er bare en av noe sånt som 140 milliarder galakser.

Sånn kan man lese fra forskning som jeg ikke har den ringeste mulighet til å vurdere sannheten i. Og ut mot dette stirrer jeg. Jeg som på 10 meters høyde får alvorlig kiling i magen, jeg stirrer ut mot et univers så ufattelig stort at jeg ikke verken føler kiling eller frykt. Jeg blir begeistret.

Jeg har det så godt på denne bittelille planeten at jeg intuitivt tenker at alt er vakkert. Stjernehimmelen er vakker og ikke skremmende, til tross for at jeg vet at jeg ikke kunne overlevd der ute.

Den gjennomsnittlige avstanden mellom stjernene er 30 millioner millioner kilometer. Det er med andre ord ganske goldt og øde der ute. På en måte er universet et bilde på den kristne Gud. Gud er så enorm og ufattelig at man må melde pass i forsøke på å beskrive hans vesen. Han bor i et lys dit ingen kan komme.

I dagens tekst taler profeten Jesaja på vegne av Gud, så treffende: ” Som himmelen er høyere enn jorden, er mine veier høyere enn deres veier og mine tanker høyere enn deres tanker.” Som universet er større enn planeten jorden, er Guds tanker større enn våre. Jeg kan godt leve med det. Jeg tror det. Man bestemmer ikke hvordan Gud er. Man finner det ikke ut ved intens tenkning.

Men jeg tror jeg kjenner Gud gjennom Jesus, ganske likt som jeg kjenner universet fra jorden. Jorden er usigelig vakker, og derfor blir stjernehimmelen vakker. Historien om Jesus er usigelig vakker, derfor ble Gud en Gud å tilbe. Selv om jeg vet at der er ulevelige og golde områder, både i universet og i skaperen av det.

Jeg skjønner virkelig ikke hvorfor ting er som de er, hvis Gud virkelig er som han ryktes å være. Men jeg har hørt det Jesus sa, og sett det han gjorde, Og som en oppsummering av sitt liv og sin gjerning sa han-”den som har sett meg, har sett Gud”. Jeg tviholder på den åpenbaringen. ”Søk Herren mens han er å finne”, sier profeten.

Du finner aldri Gud, bare glem det. Gud bor i et lys dit ingen kan komme. Men jesus har vist hvem du er. ”Universet er Guds livmor”, har noen sagt. Det utvider seg, som en svanger mage. Guds sønn ble født. Han viste hvem Gud er.

Jeg kan leve med alt jeg ikke vet, for historien om Jesus har grepet mitt hjerte. Og hvis han har noen likehetstrekk med sin Far, så er det godt nok for meg.

Søk Gud mens han er å finne. Du finner spor overalt, men det er i evangeliet om Jesus at du finner ham.

Skriv e-post til Nils Terje Andersen.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Bjørn Eidsvåg synge ”Å, store Gud”.

Andakt torsdag 28/9.