NRK Meny
Normal

Skummelt å være fri

Det er skummelt å være skapt fri. For da er mulighetene også mange for å få feil retning på livet sitt. Hvorfor ikke følge ditt hjertes lengsel etter kjærligheten som tåler og håper alt, sier Tor Singsaas.

Tor Singsaas
Foto: Helge Helgheim / NRK

Teksten er hentet fra Salme 28 , 6 – 9.

Det er rart at vi er så opptatt av en som vi aldri har sett? Ingen har sett Gud. Men likevel er han temmelig ofte i tankene våre, og som samtale- og diskusjonsemne oss i mellom. Vi kan undres hvorfor? Kanskje fordi vi mennesker er skapt med lengselen etter evigheten i våre hjerter? Vi er grenseoverskridende, alltid på søken etter noe utenfor oss selv.

Vi lurer på hvem han er, for vi fornemmer jo likevel hans usynlige nærvær. Det kan være i storslått natur i ville fjellheimen, eller ved stille havet med en uendelig himmelhvelving over seg, eller i et møte med et menneske som var så ekte og tillitsfullt at vi fornemmet at Gud strøk oss ømt på kinnet der vi fortrolig samtalte, og var sammen om det viktige i livet vårt.

Jeg tror Gud har skjult seg for at vi skal se hverandre først og fremst. Da står han som en skygge bak våre øyne og ber oss stoppe opp og være medmennesker for hverandre.

For Gud må frihet være viktig, for han kontrollerer oss jo ikke. Vi merker lite til ham, sånn direkte. Det eneste han selv styrer oss gjennom, tror jeg, er sin kjærlighet som han lagt igjen etter seg i oss og mellom oss. Og det er jo genialt. Uten kjærlighet dør mennesket. Det vet vi, og derfor er vi på stadig søken etter å bli elsket og selv ha noen å være glad i.

Kjærligheten er fri. Den binder aldri noen, den setter derimot fri. I møte med kjærligheten som tåler alt, som utholder alt, som aldri skammer seg over deg, som aldri blir sjokkert eller oppbrakt, og har rom nok for alt ved deg. I det nærværet blir en fri til å være seg selv slik Gud ville det da han skapte deg. Gud har skapt oss frie, bare det , - at han har gjort oss avhengige av kjærlighet for å leve.

Slik har han likevel knyttet oss til seg selv, - for det er han som er kjærlighetens kilde. Rørende og utrolig vakkert. Han elsker det han skapt, så dypt at han kom selv for å bære våre byrder i livet. Jesus Kristus har vist oss Guds bankende hjerte på jord.

Det er skummelt å være skapt fri. For da er mulighetene også mange for å få feil retning på livet sitt. Hvorfor ikke følge ditt hjertes lengsel etter kjærligheten som tåler alt, håper alt, som har urokkelig tro på deg, for du er av ham. Si som salmisten i Salme 28, for å gi deg selv mot; Herren er mitt vern, og mitt skjold, jeg setter min lit til ham.

Skriv e-post til Tor Singsaas

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Ulla-Carin Börjesdotter i sangen ”Tro ditt hjärta om godt”.

Hør andakten 4. april 2008