NRK Meny
Normal

Såkorn fra himmelen

– Jeg har alltid savnet en bok som bare inneholder ordene Jesus sa.

Bøker
Foto: www.colourbox.com

I det nye testamente får vi jo høre om gjerningene hans og folks reaksjoner. Og vi møter på en måte kirken og teologien og alt sammen. Det er ordene Jesus sa som skaper tro. De ble jo fremført uten støtte fra politiske myndigheter og uten økonomisk støtte og uten markedsføring. Men de fant veien til hjertene, den gang og nå.

Jeg ringte til Bibelselskapet, som jo har forfatterrettighetene, og spurte om jeg kunne få gi ut ei bok – det er 10 år siden nå – med bare Jesu egne ord, og det syntes de var en vakker idé, så jeg fikk grønt lys.

Så da trykket vi for 10 år siden en bok med ordene Jesus sa. Boken måtte jo ha en tittel, og på den tiden leste jeg en vitenskapelig artikkel som kunne fortelle at de hadde åpnet nok en pyramide i Egypt. De har jo bygget så mange flotte ruiner der nede, vet du. Og det mest interessante med å være arkeolog er jo at kona blir mer og mer interessant med årene!

Men inne i denne pyramiden gjorde de funn. Og de fant blant annet en steinkiste som inneholdt såkorn. De var blitt lagret under perfekte forhold gjennom 2.000 år, med fuktighet og temperatur, og de klarte å tidfeste disse såkornene til å være 2.000 år gamle – sånt kan man måle i våre dager. Men de så flotte ut, og en av arkeologene hadde nok fantasi til å så noen av dem i god jord. Og det artikkelen kunne fortelle, denne vitenskapelige artikkelen, var helt utrolig: Noen av såkornene var spiredyktige.

Vi har jo ballasthauger langs norskekysten fra seilskutetida med jordsmonn fra ulike verdensdeler, og der har de gått inn og funnet såkorn og frø som de har sådd og som er flere hundre år gamle, og noen av dem er spiredyktige. Men har snakker vi altså om 2.000 år! Ja, det var helt utrolig, det er nesten ikke til å skjønne. Men dermed var jo tittelen på boken med ordene Jesus sa, klar. Så den kom ut og het: ”Såkorn fra himmelen”. Ordene Jesus sa er 2.000 år gamle, og de er spiredyktige! Det er kanskje det sterkeste tegnet på at påsken taler sant. At ordene av Jesus er varme, de har nerve, de har ånd, de har kraft, de har berøringsevne – de er spiredyktige.

Vi har jo med oss mange ord og uttrykk i hverdagen, i vårt land og vår kultur, som følger oss gjennom hele livet. Men så hender det av og til at noen av dem går ut på dato, de taper sin aktualitet. De er plutselig ikke sanne lenger, og så blir de borte. Det som slår meg når jeg leser det nye testamente, og særlig utgaven med Jesu egne ord, det er at ordene hans har ikke visnet. De gulner ikke i kanten. Ikke et av dem. De står der i all sin vitalitet. Vi har jo et ord som jeg har hørt hele livet, som har stilnet helt det siste året. Jeg har ikke hørt det på et år, og regner med at jeg ikke kommer til å høre det mer i min levetid. Nå skal jeg nevne det for deg, og det er nok siste gangen du hører dette uttrykket, så dette blir en liten avskjedsstund, en liten høytidsstund. Er du klar? ”Sikkert som banken”. Den hører jeg ikke lenger! Nå kommer det norske bankvesenet penere fra denne internasjonale krisen enn de fleste andre land, men det ordet hører jeg ikke lenger.

Men ordene av Jesus, de er hos oss i hverdagen, levende, varme, næringsrike. Ta for eksempel: ”Kom til meg, alle dere som strever og bærer på tunge byrder, og jeg vil gi dere hvile”. Og vi opplever igjen og igjen at det skjer, at ordene fra Jesus gjelder.