NRK Meny
Normal

Oppdraget vårt

Vårt våpen er ikke geværer eller bomber. Vårt våpen i den gode strid er kjærlighet. Kjærlighet er det sterketes våpen vi vet om, sier Ola Smeplass.

Ola Smeplass
Foto: Privat bilde

Teksten er hentet fra 1. Tim. 6,11-16.

God morgen. I dag skal jeg snakke om krig. Om strid og kamp. Men det er ikke militær strategi i tradisjonell forstand som er utgangspunktet for dagens andakt. Det handler om en helt spesiell strid som utkjempes med et svært spesielt våpen. Og det er en strid vi står oppe i hver dag, både i forhold til andre og i forhold til oss selv.

Paulus starter dette avsnittet med å si at vi skal hold oss borte fra noe. Hva da? Versene før dette advarer mot ting som vi skal være på vakt mot. Like før står faktisk de kjente ordene: ”kjærligheten til penger er roten til alt ondt”.

Vår opptatthet matrielle goder er altså ikke noe nytt fenomen som er et resultat av økt velstand. Dette er verdt å merke seg i en tid da mulighetene til å leve egoistisk og uansvarlig er større enn noen gang.

Paulus bruker nesten et helt kapittel til å formane oss: Ta vare på oppdraget! Hvilket oppdrag? Det største av dem alle: Å bringe Guds kjærlighet ut i verden. Dette kapitlet er et kampskrift for alle som skal ut og kjempe for det gode. For en kamp er det. Vi skal ”jage etter rettferdigheten”, sier han. Vi skal ”stride troens gode strid”.

Men hvordan er dette forenlig med at Kirkens har utnevnt seg selv til verdens største fredbevegelse? Kan strid forenes med fred? Blir dette som når noen går til hellig krig, og forsvarer bruk av vold til Guds ære?

Vårt våpen er ikke geværer eller bomber. Vårt våpen i den gode strid er kjærlighet. Kjærlighet er det sterketes våpen vi vet om. Det kommer blant annet til uttrykk gjennom respekt, menneskeverd, raushet, imøtekommenhet og tilgivelse. Og det er et våpen vi alle er utstyrt med. Er vi villige til å bruke det?

Skriv til Ola Smeplass

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Lars Klevstrand og HUM-koret framføre Nordahl Griegs dikt "Til ungdommen".

Andakt 15.05.08 ved Ola Smeplass