NRK Meny
Normal

Noe står fast

Guds ord står fast, sier profeten. Det finnes en Gud utenfor denne, vår blomstereng. En Gud som er større og som vil være hos, sier Inger Anne Naterstad.

Inger Anne Naterstad.
Foto: Privat til NRK-bruk.

Teksten er hentet fra Jes. 40, (1-5) 6-8.

Hør, det er en som roper: ”Forkynn!”

Jeg spør: ”Hva skal jeg forkynne?”

”Alle mennesker er som gress, all deres skjønnhet er blomster på marken. Gresset tørker bort og blomstene visner når Herrens ånde blåser på dem; ja, sannelig, folket er som gress. Gresset tørker bort, og blomstene visner, men ordet fra vår Gud står fast for evig.”

Hva skal jeg forkynne? Hva har jeg – som er prest å dele med menneskene? Jeg har en tro og jeg har jeg fått leve med mange menneskers erfaringer. Jeg skal snakke sant. Om Gud og om mennesket.

Ordene om Gud skapes der erfaring og tro møtes. Ord om Gud er teologi.

Noen roper Forkynn! – vær med oss å lage ord om Gud! Og ord om livet vårt. Ord som holder, i vonde dager og i gode dager. Snakk sant – sånn at det bærer! –et liv.

Profeten ser at menneskene er mange. Han ser at de er forskjellige, men at de sammen er like. At de vokser og lever sammen på jorden – som gress. Han ser at de er vakre. At det hos menneskene er mange farger – mange former. Ser at det som kommer opp av den fruktbare jorda er godt og vakkert. –og vil at de som hører skal vite det. At Gud vet om dette vakre og gjør det til sitt.

Forkynn! Er det noen som roper – snakk sant og Gud og snakk sant om menneskene. Snakk om alt! –og profeten fortsetter med å fortelle om det skjøre og sårbare mennesket som ikke lever evig – som dør. Guds ånde blåser på dem, de tørker inn og visner. Forteller at Gud er der når livet svikter. Med sin Ånd og med sitt Ord.

Guds ord står fast, sier profeten. I alt dette; at menneskene lever og dør. Det finnes en Gud utenfor denne, vår blomstereng. En Gud som er større og som vil være hos.

Forkynn! – snakk sant – snakk ordentlig. Snakk om liv og død! Jeg kan ikke mer enn profeten. Men fortellingen om Gud, er større enn den profeten kjente. For Gud er også menneske. Gud ikke bare er utenfor og lar sin Ånd ramme. Gud ble født som oss – til sårbarhet og nederlag. Til fest og fellesskap. Profeten visste ikke at den nyfødte Gud skulle legges i det tørre visne gresset. I en krybbe. Hos oss.

Forkynn! ropes det. Ja, gjerne, kan jeg svare – for jeg tror Gud er der vi er. Er her. Og jeg tror Gud lager fortellingen om seg selv, i våre liv, når vi snakker sant om hvor vanskelig det er – og sant om hvor fint det er. –og sant kan vi våge å snakke fordi Gud elsker sitt skaperverk, og er her.

Skriv til Inger Anne Naterstad.

* * * * * * * ** * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører ”Credo” fra Jakobsmesse av Erik Hillestad og Karoline Krüger.

Hør andakten 14/12.