Hopp til innhold

Morgenandakten torsdag 5. oktober

Alle er mye mer enn det du ser

Jan Erik Larssen
Foto: Baard Berg Wilhelmsen / NRK

Jeg anser meg for å være en ganske god menneskekjenner, allikevel tar jeg stadig vekk feil i min vurdering av andre mennesker. Gjør vi ikke alle det av og til? Youtube er full av eksempler på nettopp det.

Så du Paul Potts første audition i X Factor? Hvis ikke: gjør det! Og når du er inne på X Factor, få med deg første audition til en dame ved navn Susan Boyle også. Begge disse to representerer en type mennesker det er svært lett å forhåndsdømme. De mangler "symmetri" i utseendet sitt, de snakker litt rart, virker litt snåle, og min og svært mange andres første tanke da vi så dem komme ut på scenen var: "oj, nå kommer det noe som vil bli skikkelig pinlig!"

Det totalt motsatte skjer. Ut av disse forhåndsdømte deltakerne kommer en musikalsk fremføring som får hårene på kroppen til å reise seg. Jeg ble så satt ut, spesielt av Paul Potts fantastiske versjon av operaen Nessun Dorma, at jeg begynte å gråte da han var ferdig med å synge.

På youtube finnes også utallige filmer av fattige, skitne, hjemløse, som med det lille de eier viser en utrolig omsorg for andre, eller står fram med skjulte talenter som for deg til å bli stum og skamfull. Skamfull fordi det eneste du så i det mennesket var en "boms".

Alle mennesker er så mye mer en hva vi ser! Jesus er en fantastisk læremester i å se mennesket bakenfor fasaden. Han gjorde det konstant, da han gikk her på jorden. Mennesker som var utstøtt og sett ned på, møtte han, bøyde han seg ned til, han så dem, bekreftet dem og løftet dem.

På Jesu tid var det helt unormalt å bry seg om de syke, fattige og urene. Jesus brøt dermed totalt med normen og gav oss mennesker en helt ny lærdom. En lærdom som handler om å løfte de svake, gi dem verdighet og respekt. Sette de svake først og fremst.

Det skjedde en forandring med Jesus. Han innførte et nytt menneskesyn. Det menneskesynet ble også beskrivelsen på noen av de første kristne vi kan lese om i verdenslitteraturen. De "kristne" var mennesker som viet sitt liv til å hjelpe alvorlig syke og fattige mennesker.

På mange måter kan vi dag si at hele vårt Norske samfunn bygger på det verdisynet som Jesus innførte blant oss mennesker. Kanskje det er noe av grunnen til at Norge nettopp ble kåret til "Verdens lykkeligste land".

Jesus så det gode i alle mennesker han møtte på sin vei. Kanskje vi skulle la oss inspirere litt mer av det? Bak den rareste og merkeligste fasade kan det skjule seg et menneske som er temmelig likt deg selv. Det fikk jeg erfare da vi første gang kunne ikle oss våre sivile klær i forsvaret. De andre uniformerte jeg hadde funnet fram til at passet sammen med min personlighet, viste seg å være alt fra supersosser til heavy-rockere.

Det er heller ikke sikkert at folk på en utenlandsk flyplass ville vurdere Olav Thon som Norges rikeste mann, der han kommer spaserende med høy topplue og nikkers.

Alle er mye mer en det du ser! Det gjelder fangen i fengsel, det gjelder Olav Thon, det gjelder deg og det gjelder meg.

Jan Erik Larssen

Musikk: Marthe Wang – "Til deg"

Skog