Morgenandakten torsdag 4. mai

Søppelbilen

Ingunn Aarseth Høivik
Foto: Jon Annar Fordal / NRK

God morgen!

Da minstemann hos oss var bare to år, startet hans begeistring for søppelbilen. Hver gang det var søppeltømmingsdag, og vi hørte den store bilen nærme seg, sammen med lyden av smell fra naboenes søppeldunker lenger borte i veien, sprang han til vinduet for å se ut. Det var like stor stas hver gang, og denne gleden varte i mange år.

Han laget til og med en egen liten sang, som han sang der han sto og så ut av vinduet: "Nå kommer søppelbilen, bom-bom-bom-bom!" Og vi andre i familien synes det var morsomt å se hvor glad han ble, hvor spennende han syntes det var. Og til og med jeg, som aldri har hatt noen spesiell glede av store biler og motorer, kjente at jeg delte lillebrors fasinasjon.

For her kommer det noen og tar bort alt det illeluktende søppelet, uansett hvor dårlig det er sortert! Ingen spørsmål om hva som ligger i dunken, ingen sure miner eller kommentarer om at det stinker. Alt blir tatt med, og kjørt langt bort. Og jeg ser aldri noe mer til det, heldigvis.

Se, Guds lam, som bærer bort verdens synd! Ordene tilhører Døperen Johannes, som ser Jesus komme gående mot seg, og vi leser dem i det første kapitlet i Johannesevangeliet. For oss kan ordene høres merkelige ut. For hvordan kan et lam bære bort synd? Men for jødene som hørte det Johannes sa, ga det mening.

De var vant til at et lam ble slaktet som syndoffer, de husket fortellingen om bukken som ble sendt ut i ødemarken, etter at presten hadde lagt hendene på den og bekjent folkets synder. På den måten bar den bort folkets synd.

Du Guds lam, som bærer verdens synder, miskunne deg over oss, synger vi i gudstjenesten under nattverdliturgien. Jeg synes det er minst like befriende som at søppelbilen kommer og tar med seg alt søppelet. Jesus stiller ingen spørsmål, han krever ingenting tilbake, ikke engang renovasjonsavgift. Han bærer det bort, og jeg får tilgivelse. Fordi han ble ofret, han døde på korset.

Og hver gang jeg hører lyden av søppelbilen, og slamringen fra den tomme søppeldunken som blir satt tilbake på plass, blir jeg minnet om det: Det finnes tilgivelse. Jeg får starte på nytt! Se, Guds lam, som bærer bort verdens synd.

Ingunn Aarseth Høivik

Musikk: Carola – "Ditt ord består"