NRK Meny
Normal

Morgenandakten torsdag 4. februar

Selvrespekt

Karsten Isachsen
Foto: Gunnar Grimstveit

Vet du hva ordet person er laget av? Ordet person er bygget opp av ordet sonare som betyr lyd. Personare betyr via lyd. Språklig sett betyr ordet person, en som det klinger noe igjennom.

Livets beste øyeblikk er å være sammen med mennesker som det klinger noe godt igjennom. Jeg kjenner mennesker som kommer inn i rommet hvor vi andre er, og fyller det med glede.

"Finn det beste, gi det beste" stod det med utskårede ord, på en talerstol jeg ofte satt under i oppvekstårene. Det vi gir hverandre i dag gjennom skjermer, terminaler og mobiler blir lett lyd som det ikke klinger noe igjennom. Ikke noe varmt og personlig av varig verdi.

Jeg opplever i min hverdag at Jesus fortsatt er en person som noe klinger igjennom. Hans ord berører meg, varmer meg, gleder meg, inspirerer meg, fyller meg.

Lykkelig er det barn som har en mor og en far som noe klinger igjennom, noe godt, noe varmt, noe nært, noe ekte.

Jeg er en del av det store fellesskapet, hvor mennesker rundt meg er avhengig av at det klinger noe godt igjennom meg, slik som jeg er avhengig av at det klinger noe godt igjennom de menneskene jeg i dag får møte.

Da jeg begynte som prest for mange år siden, hadde jeg som mål at alle skulle like meg. Jeg syntes det fulgte med jobben. Men det gjorde noe fryktelig galt med meg, jeg ble så veldig glatt og grei, jeg ville ikke leve sånn.

I alle år siden har jeg ikke hatt som mål at alle skal like meg. Jeg har hatt som mål å oppføre meg som folk, og være ryddig og forutsigbar i hverdagen. Men når jeg møter mennesker, har jeg hatt et annet mål. Jeg ønsker ikke først og fremst at folk skal like meg. Jeg ønsker at folk skal like seg selv, og ett hakk bedre, når jeg er i nærheten.

Det handler om å finne en måte å leve på, hvor jeg løfter menneskene rundt meg opp, et lite hakk. Og det er det mange som lengter etter, for vi går på så mange slags nedturer. Og tenk på alle dem som sender seg selv på nedtur i forveien, for å komme andre i forkjøpet.

Hvis jeg er like under streken skal jeg bare opp et lite hakk, så er på nytt mitt ansikt badet i sol. Jesus så på hvert menneske han møtte med lys i sine øyne. Han løftet mennesker opp. Han berørte hvert menneske med sin – mildhet.

Møtet med Jesus forandret alltid menneskers liv. De gikk fra selvforakt til selvrespekt, fordi Jesus elsker mennesker sånn som de er.

Karsten Isachsen

Musikk: Helen Sjöholm - "Gabriellas sång"