Morgenandakten torsdag 31. mai

Verden er ikke gjennomskuet

Petter Myhr
Foto: OFD / OFD

1. Kor 13, 12

Jeg er så glad for at verden ikke er gjennomskua. Ikke en gang etter alle disse årene. Etter all denne forskninga og granskninga, etter all denne enorme utviklinga på alle områda – til nytte og gavn for oss alle – så er ikke verden gjennomskuet.

Å leve i en verden som er gjennomskuet ville være fullstendig ødeleggende for oss alle.

Vi rare, sårbare, undrende, rastløse og kronisk nysgjerrige menneska, ville ikke tåle å leve en gjennomskua verden. Der er det ingen plass for tro, ingen plass for tvil. Det ville ha vært hensiktsløst. Det ville ha vært meningsløst.

Etter alle disse år vet vi fortsatt ikke hvorfor vi e her. Hurra! Vi aner ikke hvorfor vi fødes og dør. Hurra, så bra! Vi vet veldig mye om "hva" og "hvordan", men vi vet ikke "hvorfor".

Vi er meningsskapende vesener i en hemmelighetsfull verden, som lar det være opp til oss å finne ut av hvem vi er og hvorfor. Vi kjenner ikke meningen med livet, men vi er i stand til å skape mening med livet. Og vi kan sjøl velge å tro hva den meninga består i. Er ikke det fantastisk? Er ikke det så bra som det kan bli?

Vi finnes, vi er nysgjerrige, vi har evnen til å elske, til å ta vare på hverandre og til å ødelegge hverandre. Vi lever i en verden der vi kan velge å ta ansvar og utfolde oss, en verden der vi kan drømme, der vi kan spekulere, der vi kan anta, der vi kan bli forelska, tiltrukket og frastøtt, der vi kan dele livet eller ofre livet, der vi kan velge hva vi synes det er fruktbart å tro på.

Verden er ikke gjennomskua. Det er rom for din tro, og min tro. Og det er rom for at vi kan skifte mening. Og det er rom for å stille spørsmål, mange spørsmål:

Tenk om det vi tenke e nødvendig, ikke e det?

Tenk om det vi tenke e lite viktig, e veldig viktig?

Tenk om det vi tenke bare e sånn, ikke e sånn?

Tenk om det e annerledes?

Tenk om det fortsatt kan bli annerledes?

Tenk om du kan gjøre det annerledes, bare ved å bestemme deg for at det e annerledes?

Tenk om du e fleksibel og foranderlig?

Tenk om du har muligheta som du aldri har grepet?

Tenk om det fortsatt e mulig å gripe dem?

Tenk om det e opp til dæ?

Petter Myhr

direktør for Olavsfestdagene i Trondheim

Musikk: Josh Ritter - "When will I be changed?"