Morgenandakten torsdag 26. april

Det dobbelte kjærlighetsbudet

Jens Bjelland Grønvold
Foto: Tom Øverlie / NRK

Matteus 22, 37-40

Denne våren har morgenandakten på NRK Radio fått en konkurrent på kveldstid i stua til meg og kjæresten. Når vi har satt oss foran skjermen har det hendt at vi har sagt til hverandre: "Skal vi ta dagens andakt?" Så har vi satt på Homsepatruljen.

Du hørte meg rett. Programmet som i sin tid ble en hit på tv, først i amerikansk versjon, så i norsk, er nå tilbake. Streamet og klart, rett fra Junaiten og inn stua i Oslo. Queer Eye heter programmet nå. Men hvorfor er det blitt så viktig for oss? Er det fordi oppussing, stiltips og grooming er har fått en ny vår hos oss? Ja. Vi bryr oss faktisk litt om alle de tingene. Men mest av alt handler programmet om menneskeverd. Det som er så tøft er at det handler om menneskeverd og kropp. Og det er det ofte mye vanskeligere å snakke om.

Utgangspunktet for hver episode er at de fem gutta i patruljen invaderer livet til et utvalgt mannfolk. Denne har blitt nominert av venner eller familie, som i sin omsorg har sett at han ikke lenger tar vare på seg selv. Gjennom noen hjelpende hender og en makeover, er det som om episodens hovedperson får en ny start på livet, han blir minnet om at han er verd det å se bra ut. Tilbake sitter jeg og dama og gråter i sofaen.

Jeg tror det som beveger oss mest er at det blir så tydelig at den ytre forandringen skaper en mye større forandring inni disse menneskene. Mange av dem bærer på fortellinger som har fratatt dem verdighet. Flere skammer seg over seg selv. Går med alt for store klær, for å gjemme seg bort.

I vår tradisjon har vi ofte lagt vekt på at du ikke skal vise deg fram, du skal ikke tro du er noe. Men det er forskjell på forfengelighet og selvpleie. Dette har ikke noe å gjøre med kroppstype eller treningsregimer. Men å elske den man er.

Og det fineste med det hele, er at når man blir bevisst sin egen verdighet, blir man også mer klar over andres. Queer Eye er tatt opp i sørstatene i USA, og i flere av programmene er det åpenbart ukomfortabelt at fem trygge, homofile menn kommer på besøk. Men gjennom episoden skjer det noe. For den som føler seg elsket, har vanskelig for å hate.

Elsk Gud av hele ditt hjerte, og din neste som deg selv, er kristentroas oppfordring. Jeg møter stadig mennesker som gjør godt mot andre, men som gjerne overser seg selv. Kanskje er vi mange som kan trenge et skeivt blikk, et menneske som tramper inn i livene våre og sier: Så fin du er. Rett deg opp. Vær stolt. Du trenger ikke være perfekt. Du kan være deg. Og du er verdt å ta vare på.

Jens Bjelland Grønvold

prest og programutvikler for ungt lederskap i Norges KFUK-KFUM

Musikk: NRK P1 Ada Pasternak – "Perfectly Imperfect"

Musikk: NRK P1+ Else Iren - "Du vet vel om at du er värdefull"