NRK Meny
Normal

Morgenandakten torsdag 23. april

Sareptas krukke

Odd Eidner
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

Har du hørt uttrykket "Sareptas krukke". Det benyttes i dagligtalen som et bilde på overflod. Hvis man for eksempel sier at Oljefondet er som ei "Sareptas krukke", så betyr det at det er ei utømmelig kilde som ikke går tom.

Denne uka har jeg tatt for meg noen dagligdagse uttrykk som har sitt utspring i Bibelen. Men hvor stammer dette uttrykket fra? Jo, vi skal til en liten landsby helt nord i Israel som heter Sarepta.

Her bodde det ei fattig enke sammen med sønnen sin. Det var tørke og hungersnød i landet, og de hadde bare så vidt nok mel i krukka til å lage et siste brød. Så kom profeten Elia på besøk, og bad om å få litt vann og et stykke brød.

Men enka svarte: "Så sant Herren din Gud lever: Jeg eier ikke så mye som en brødskalk, bare en håndfull mel i krukken, og litt olje i muggen. Nå går jeg her og sanker et par vedpinner, og så vil jeg gå hjem og lage til litt mat for meg og sønnen min. Når vi har spist det, kan vi legge oss til å dø."

13 Elia sa til henne: "Vær ikke redd! Gå hjem og gjør som du har sagt! Men bak først en liten brødleiv til meg av melet, og kom ut til meg med den! Siden kan du lage til noe for deg og sønnen din. 14 For så sier Herren, Israels Gud: Melkrukken skal ikke bli tom, og det skal ikke mangle olje i muggen til den dagen kommer da Herren sender regn over jorden."

15 Da gikk hun og gjorde som Elia hadde sagt, og både hun og han og hele hennes hus hadde mat i lang tid. 16 Melkrukken ble ikke tom, og oljen i muggen tok ikke slutt. Det gikk som Herren hadde sagt gjennom profeten Elia.

Dette er ei sterk fortelling om å stole på Gud. Du finner den i 1. Kongebok, kap.17, i Det gamle testamentet. Når det virker som alt håp er ute, kan vi be Gud om å velsigne det lille vi har, og så kan det komme mye godt ut av det. Det fikk ei fattig enke oppleve når hun tok sjansen på å ta Gud på ordet.

Neste gang du hører uttrykket "Sareptas krukke", så du kan du si at "Jeg vet hva det betyr!" Det handler om ei utømmelig kilde som aldri går tom. Det passer fint nå som det er vår i luften.

Odd Eidner

Musikk: Anne Lise Gjøstøl - "Å denne kilde"