Morgenandakten torsdag 22. oktober

Størst av alt er kjærligheten

Odd Eidner
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

"Rosetog" ble kåret til årets ord i 2011. I kjølvannet av terroren vi opplevde den 22. juli, ble det arrangert rosetog i de fleste større byer. Rosetoget i Bodø samlet flere tusen mennesker med ulik kulturell bakgrunn, politisk ståsted og livssyn.

Vi gikk i det samme toget. Det grep meg å se hvordan vi besvarte hat og vold – ikke med hat og krav om hevn, men med kjærlighet. Vi løftet ikke knyttneven, men ei rød rose.

Og da alle samlet seg i Solparken foran Domkirka, ble det servert appeller og kake. Det var ungdommene selv som hadde bestilt kaka – ei stor bløtkake med marsipanlokk hvor det stod skrevet: "Størst av alt er kjærligheten!" Da slo denne tanken meg: Hvor har vi det fra? Er mennesket egentlig godt på bunnen, av natur? Eller har vi lært det en plass?

Jeg tror det er flere svar på det spørsmålet. Jeg ser stadig hvordan det beste i oss mennesker kommer fram når det skjer ei krise. Når livet trues, spirer godheten. Humanetikere, kristne og muslimer kan stå sammen i arbeidet for å gjøre verden til et bedre sted å bo. Det er det ene svaret.

Men jeg tror også at den kristne kulturarven har gjort noe med den norske folkesjela. Den er en viktig impuls til nestekjærlighet. Det tok sin tid før den gamle vikingekulturen med blodhevn og revansje ble erstattet med det kristne kjærlighetsbudet.

Men når ungdom som ikke går i kirka til daglig, bestemmer at de vil bruke fine ord om kjærlighet som et svar på terror og ondskap, da blir jeg overbevist om at det har skjedd et paradigmeskifte i løpet av de siste tusen år. Vår nasjonalpoet Bjørnstjerne Bjørnson sier det slik:

Elsk din neste, du kristensjel,

tred ham ikke med jernskodd hæl,

ligger han enn i støvet!

Men hvor kom de fine ordene om kjærlighet fra? Kanskje ble slagordet "Størst av alt er kjærligheten" brukt i det offentlige rom dagene etter 22. juli, og det hadde ungdommene fått med seg. Men opphavsmannen til det vakre slagordet, det er Paulus.

Vi finner det i hans første brev til menigheten i Korint, i det 13. kapittel. Der skriver han de vakre ordene om kjærlighet som ofte leses i bryllup: Så blir de stående, disse tre: Tro, Håp og Kjærlighet. Men størst blant dem er Kjærlighet.

Men det var ikke Paulus som fant opp kjærligheten. Den kommer fra Guds eget hjerte. Og da Jesus skulle oppsummere hva som er det aller viktigste, så ga han oss denne bruksanvisningen for livet:

Du skal elske Herren din Gud, og din neste som deg selv!

Det ble jeg minnet på om da jeg gikk i et stille rosetog sammen med flere tusen andre mennesker, og spiste et lite stykke av ei stor kake som hadde innskriften "Størst av alt er kjærligheten".

Odd Eidner

Musikk: Elton John - "Your Song"