NRK Meny
Normal

Morgenandakten torsdag 21. september

Bibelens budskap om mangfold

Ragnhild Bjørvik Opsahl
Foto: Bernt Olsen

Faren i fortellingen om den bortkomne sønn er godseier, så han var en mann med en viss status og inntekt. Han var pappa til to voksne sønner, så han var nok litt opp i årene. Det som er så interessant med faren, er at han gjør noe som fullstendig bryter med stereotypien for både en gårdseier og for en litt eldre mann.

For når han ser sønnen sin komme hjem - så tar han bena fatt og kommer rennende for å ta han imot. For alle de rundt han som så det han gjorde, må det ha vært oppsiktsvekkende. Menn som han, de sprang ikke. Det var uhørt. Men faren bryr seg ikke om hva som blir forventet av han. Sønnen hans er kommet hjem. Så han springer.

Det finnes flere fortellinger i bibelen om mennesker som bryter fullstendig med sin egen stereotypi. Som ikke oppfører seg slik samfunnet mente de burde. Men de gjør det likevel.

Et annet eksempel er da Jesus ber disiplene finne mannen med vannkrukka. Han skulle nemlig følge dem til stedet de skulle feire det siste måltidet skjærtorsdag. Grunnen til at det var så lett å finne denne ene mannen med vannkrukken, var fordi det å bære vann på den tiden, det var noe som bare kvinner gjorde.

En amerikansk teolog sa en gang til meg at dersom dette hadde foregått i 2017, ville det vært som om du ba noen gå inn til sentrum, finne mannen med dress, hatt, rosa stiletthæler og en fjærboa, og følge han.

Det er ikke alltid så lett å se disse personene i bibelen. De som bryter med stereotypiene. De som ikke forholder seg kodene for hva man skal ha på seg, for hvordan man skulle oppføre seg etter status, yrke, alder. Eller hvordan du kunne uttrykke deg som mann eller som kvinne.

Bibelen består derfor av fortellinger om alle typer mennesker. Bibelen forteller overraskende mye om mangfold. Like stort mangfold som vi er i dag. Dette mangfoldet skal vi være stolt over.

Vi er sønnen som ble borte, og sønnen som kom hjem. Vi er godseiere og alt annet enn det. Vi er både voksne menn og kvinner i gode jobber som springer barna våre i møte. Og vi er dresskledde, både med og uten fjærboa. Vi er mangfold. Og om mangfoldet til og med finnes i Bibelen, så burde det ikke være så vanskelig å akseptere det mangfoldet oss imellom, i dag.

Ragnhild Bjørvik Opsahl

Musikk: The Rolling Stones - "Prodigal Son"