Morgenandakten torsdag 20. september

Der lyset kommer inn

Henrik Syse
Foto: Einar Aslaksen

Lukas 13, 23–30

I morgen ville Leonard Cohen ha fylt 84 år. Cohen, som gikk bort i fjor, står som én av vår tids store poeter og artister, og han beskrev de store filosofiske og bibelske mysterier bedre enn de fleste. Jeg tror vi trenger poesiens språk for å forstå den verden vi lever i.

Alt kan ikke reduseres til fakta og naturvitenskap. Som det heter i et godt ordtak: "Ikke alt som teller, kan telles." I poesien finner vi mening og dybde. Det er ikke uten grunn at Bibelen er full av poesi. Og det er ikke uten grunn at mange går tilbake til store poeter, som Cohen, når vi skal snakke om det som er aller viktigst.

Én av Leonard Cohen’s fineste setninger finner vi i hans sang Anthem, der det heter på engelsk at There is a crack in everything, that’s where the light gets in – eller på godt norsk: det er en sprekk i alle ting, det er der lyset kommer inn.

Ofte tenker vi på sprekker og skår som et tegn på at noe er ødelagt, og dermed: at noe er galt. Men vi er alle som glass eller porselenskopper i bruk: vakre, verdifulle, men utsatt for slitasje og uhell, feiltak eller misbruk. Og da blir det sprekker. Det blir skår. Den vakre, hele fasaden kan ikke holdes oppe.

Og da minner Leonard Cohen oss om: det er slik lyset kommer inn. Forget your perfect offering, sier han – glem det perfekte som du trodde du hadde å gi. Godta at det er gjennom ærlighet, medmenneskelighet, anger og nåde at vi får se lyset.

I Bibelen finner vi budskapet om at det er håp for oss alle, til tross for sprekkene. Dagens bibeltekst, fra Lukas-evangeliets 12. kapittel, snakker om den trange døren og handler tilsynelatende mest om dem som ikke kommer inn; de som trodde de var i det gode selskap, men som ble stående å banke på.

Men så handler jo denne teksten om at den trange åpningen, denne sprekken i døren, den er i realiteten ganske stor likevel, for den gir plass til hele livet, ja, den gir plass til det som er ødelagt, og dermed til dem som trenger nåde, trøst, støtte og tilgivelse. Fra øst og vest og fra nord og syd skal mennesker komme og sitte til bords i Guds rike, står det. Da skal noen som er de siste, bli de første, og noen som er de første, bli de siste, legges det til.

Det er godt det finnes sprekker og skår. For det skaper åpninger der lyset slipper til. Ja, det gjør livet helt. I dette budskapet, både fra Leonard Cohen og fra Bibelen, uttrykkes den enestående muligheten til å legge bak oss det som er vondt, ikke ved å late som at det ikke er der, ikke ved å la være å ta et oppgjør med det, men ved å ta det på alvor og ta imot det lyset som skinner så sterkt gjennom sprekkene, og som faktisk leger det som er sykt og vondt.

Henrik Syse

filosof, fredsforsker, forfatter og foredragsholder

Musikk: Leonard Cohen - "Anthem"