Morgenandakten torsdag 20. juni

Kroppspositivitet

Petter Normann Dille
Foto: Jørgen Nordby

1. Mosebok 1, 27

Jeg ser kanskje flere hundre bilder hver dag på bildedelingstjenesten Instagram. Jeg plasserer fingeren et stykke ned på skjermen på mobiltelefonen min og drar den oppover, slik at bildene kommer på rad og rekke nedover skjermen.

Flere millioner bilder deles hver dag, og de største stjernene kan høste hundretusener av likes på et bilde. Mange unge mennesker starter karrierene som influencere, allerede som tenåringer. Og det er de mest populære som bekreftes mest.

Kroppspress og kroppsidealer har nok vært en del av menneskers liv og hverdag i alle tider, men i vår tid, mer enn noen gang, på grunn av alle plattformene vi kan publisere både bilder og videoer selv. Da blir konkurransen om oppmerksomhet større, og nåløyet for de som skal bli populære, mindre.

Tilbake sitter millioner av ungdom, men også voksne, med telefoner fulle med bilder av folk som er «perfekte». Perfekte med hermetegn, fordi denne perfeksjonen kan være skadelig. Hvis du føler at noen du følger i sosiale medier gjør deg dårlig, så er det bare en ting å gjøre: slutt å følge dem.

Har noen fortalt deg at du er fin? At du er den du er fordi det er sånn du skal være? For også du er skapt i Guds bilde. Akkurat sånn som du er. Dette er jeg med på å feire sammen med mange tusen mennesker i Oslo, denne uka, når Oslo Pride går av stabelen.

Den skeive bevegelsen har i femti år bestått av mennesker av alle slag. Noen i lakk og lær, noen helt ordinære mennesker, noen med store kropper og noen som har runda seksti. Noen som er i sin første parade, og noen som er i sin siste.

Men når du ser paraden gå gjennom gatene er en ting sikkert; skjønnhet handler ikke om hvordan kroppen ser ut, eller om nyere sosiale mediers press om perfeksjon, det handler om å være glad i seg selv, hverandre, men jeg tror også at det handler om å la seg være elsket, som skapt i Guds bilde.

Petter Normann Dille

prest i Ullern menighet

Musikk: Anne Grete Preus - "Fylt av min kjærlighet"