NRK Meny
Normal

Morgenandakten torsdag 20. august

Godhet

Rolf Hugo Hanssen

Hva er produktiv livsstil? For mange er det omtrent ensbetydende med stress og det samme som å gjøre mest mulig på kortest mulig tid. Det er videre å sette likhetstegn mellom å være vellykket og ha status, - ikke bare i hard valuta og eiendom. Nei, det handler om å være med i det meste på fritiden av klubber, lag, organisasjoner og sammenkomster, og ikke minst at ungene er engasjert i fullt monn etter skoletid og familien lykkes med tidsklemmen.

Jeg verdsetter fritidssysler og "har mine svin på den sosiale popularitetsskogen". Men produktiv livsstil er for meg noe annet og mye mer enn det nevnte. Det er å produsere Lysets frukt og gjøre Kjærlighetens gjerninger. Det betyr å formidle håp, lys, godhet, rettferdighet, positiv oppmerksomhet, kjærlighet inn i andres menneskers liv. For meg handler produktiv livsstil ikke om å lykkes, men å gjøre andre lykkelig. Det handler om å leve for å levere!

Å være en kristen er hele tiden å oppdage og oppleve mer og få mer og stadig mer av Guds lys så vi kan vokse. Det er derfor dagens tekst fra Efeserbrevet 5,9 forkynner; "Lysets frukt viser seg i all godhet."

Jeg høster fra hagen min på Kråkenes i Bergen både grønnsaker, bær og frukt og har erfart at avkastning ikke bare er avhengig av god jord, men av rikelig med lys. Det er faktisk slik at lyset er noe av forutsetningen og betingelsen for at et frukttre eller en plante skal kunne vokse.

Og tenker vi hvor avhengig denne lille kloden vår er av solen - Det Store Lyset - og at jorda hadde vært livløs uten den, så skjønner vi at det ikke kan være tale om noe frukt om et tre hadde stått i mørke og vært i mørke. Og slik det er i naturen, er det også i åndelig betydning. Lyset forårsaker frukt. Lyset fra Gud og den kraften som er i det frembringer frukter! Og hvilken frukt er det snakk om? Ja, i Galaterbrevet står det skrevet at Åndens frukt er kjærlighet. I Efeserbrevet; godhet, men det er i grunnen samme sak!

Skuespilleren, regissøren og forfatteren Hans Alfredsson sier at han tror på "en håndfull godhet." Det er så vakkert og riktig sagt. Men det er ikke noe som kommer i en lukket hånd. I den er det bare mørke.

Er det noe vi trenger i vår tid så er det godhet. Ikke den påtatte, men den mottatte - som vi også kan gi videre og dele. Et annet nydelig ord for det samme er empati. Det er ikke en følelse vi presterer (eller skaper), men en følelse som griper oss og blir til medfølelse. Vi kan godt snakke om at en vi har følelsen av noe, men når det gjelder empatien har følelsen oss og uttrykkes i godhet og kjærlighet.

Den kjente artisten Mary Martin skulle på scenen på Broadway i New York en kveld i slutten av 1950-årene for å delta i musikalen South Pacific.

Men før forestillingen fikk hun stukket til seg en hilsen på en papirlapp, og den var fra den kjente Oscar Hammerstein, tekstforfatteren til stykket. Han lå på den tiden for døden. På lappen sto det: "Kjære Mary, - en bjelle er ingen bjelle før du ringer med den; en sang er ingen sang før du har sunget den; kjærligheten i ditt hjerte er ikke lagt i deg for å bli værende der. Kjærlighet er ikke kjærlighet før du gir den bort."

Etter forestillingen den kvelden kom mange venner backstage tydelig berørt: "Mary, hva var det med deg i kveld? Vi har aldri før opplevd maken til denne forestillingen!" Mary var selv meget beveget da hun leste hilsenen fra Hammerstein, og hun svarte sine venner slik: "I kveld ga jeg bort min kjærlighet." Det er hva livet handler om; å være god! "Kjærlighet er ikke kjærlighet før du gir den bort!"

Rolf Hugo Hanssen

Musikk: Enya - "Amarantine"