NRK Meny
Normal

Morgenandakten torsdag 2. juli

Tanker ved reisens slutt

Nils-Tore Andersen

Jeg hare aldri hatt problemer med å planlegge mine ferieturer om sommeren, sa en mann her om dagen. Jeg var litt spørrende til det inntil jeg fikk svaret: "Min kone bestemmer hvor vi skal dra, sjefen min bestemmer når vi skal dra og banken bestemmer hvor langt og hvor lenge."

Nordmenn er blitt er farende folk. Men ikke alle har helse eller anledning til å reise. Det hører også med til bildet av en sommer. De fleste feriereiser tenker vi på med glede. Da barna var små, ble det stort sett kryssing av fyl­kesgrenser med bil og telt.

Reiseopplevelsene med barna hører likevel med til livets rike minner. Det som i opp­levelsens øyeblikk verken var spesielt morsomt eller minnerikt, er med tiden blitt perler i livets minnekrans.

Det skal alltid være et moment av det evige sekund over en reise for at den skal nedfelle seg, sa en bereist mann til meg. Den behøver derfor ikke nødvendigvis være lang. Den kan likevel inneholde noe som vi stadig kommer tilbake til. Og uansett hvor vellykket en reise har vært, så har jeg alltid sett frem til hjemreisen. For alle reiser har en hjemreise.

Slik er det også med livets reise. Mange eldre mennesker har en egen evne til å omtale livsreisens avslutning på en vakker måte. De sier at de snart skal "hjem".

Mange av de mest kjente kristne sangene og salmene handler nettopp om reisen hjem til Gud, og Brorson formulerer seg så tilforlatelig og naturlig om livets reise hjemover: "Så reiser vi til vårt fedreland, der ligger ei dag i dvale."

Med farge­rike bilder ønsker disse sangene å fortelle oss om livets hjemreise og om det som venter oss når vi kommer "hjem". I kirkens vigselsritual sies det til de nygifte at "de skal hjelpe hverandre frem mot det evige liv".

Det er godt å ha et slikt reisefølge gjennom livet. For alle reiser gir meg dobbelt utbytte om jeg kan oppleve dem sammen med noen jeg er glad i. Slik også med li­vets reise. Og likevel, den siste delen av reisen må vi i stor grad foreta alene. Og med tanke på den delen av reisen sier jeg med Grundtvig:

Kom i den siste nattevakt

i en av mine kjæres drakt

og sett deg ved min side.

Og tal med meg som venn til venn

om hvor vi snart skal sees igjen

og glemme all vår kvide.­

Nils-Tore Andersen

Musikk: ?? - "Jeg har hørt om en stad"