NRK Meny
Normal

Morgenandakten torsdag 2. februar

Spor i snøen

Leif Magne Helgesen
Foto: Kirkens Nødhjelp

Det er mye å takke dem for, forfedrene våre, men det er også mye ondt som kunne vært unngått. Vi setter sjølve spor med våre liv. Spørsmålet er hvilke spor vi lager? Her i Arktis, hvor jeg bor, er livet sårbart. Det skal lite til å rokke ved den skjøre balansen i naturen.

Som verdens nordligste kirke, er vi opptatt av klima. Klima på Svalbard er i endring. Klima på kloden er i endring. Menneskeskapte endringer og naturens svingninger. Vi er kirke der isen smelter. Derfor har vi valgt å ha et fokus på det som skjer rundt oss, samtidig som vi løfter opp det globale ansvar.

De endringer som skjer i Arktis, har følger for verden i sør. Mest utsatt er de fattige, - og slektene som kommer etter oss. Det krever at vi løfter frem ord som klimarettferdighet og tenker konsekvenser. Der livet er truet, har vi alle et ansvar i å si fra. Det gjelder både når menneskers liv er truet, og når livet i naturen er truet. Det handler om et etisk ansvar.

Ofte, når jeg sier noe om klima, blir jeg som prest beskylt for å være en dommedagsprofet. Vi lever i et fritt land. Folk får kalle meg det de vil. Personlig er jeg mer opptatt av mulighetene.

Vi har muligheter til å påvirke vår samtid.
Vi har muligheter til å gjøre noe viktig i fellesskap.
Vi har muligheter til å endre en utvikling som går i feil retning.

Vi kan sette ødeleggende spor. Vi kan leve slik at isen fortsetter å smelte. Men vi kan også bremse den negative utviklingen. Det er opp til oss. Vi skriver historie med våre liv!

Jeg har tro på at vi setter spor, og jeg har tro på mulighetene vi som mennesker har til å gjøre noe med utviklingen. Det er et positivt menneskesyn.

Jeg tror Gud er skaper av alt liv. Selve livet er hellig. Tråkker vi på mennesker eller på livet i naturen, tråkker vi samtidig på Gud.

Våre små og våre store valg er avgjørende for livet på jord. Livet i Arktis er truet. Det er en realitet. Situasjonen er alvorlig. Men det er også håp. Vi kan gjøre en forskjell.

Leif Magne Helgesen

Musikk: Geir Bøhren, Bent Åserud og Ola Solum - "Svalbardtema"