Morgenandakten torsdag 19. september

Ikke døm andre mennesker

Andreas Hegertun
Foto: Øyvind Ganesh Eknes

Lukas 6, 37

Jeg ble oppringt av en journalist som ville at jeg skulle kommentere en amerikansk instagramkonto som het «sneakers and preachers». Den viste seg å inneholde bilder av kristne pastorer og deres til tider helt usaklig dyre sko. Til da visste jeg ikke engang at det gikk an å kjøpe sko som kostet like mye som en liten bil, men det er jo mye jeg ikke vet.

Etterpå tenkte jeg på alt vi mennesker gjør for å føle oss vakre, moderne og vellykkede. Og jeg kjente at jeg så ned på mine amerikanske kollegaer; «tenk at de kan være så materialistiske, typisk amerikanere», sa jeg til meg selv. Og følte meg faktisk litt mer vellykket selv, av å tenke sånn.

Men så kom jeg på noe journalist Alf Gjøsund en gang beskrev. Om en annen prest som for mange år siden også ble bedt om å kommentere. Og det han skulle kommentere var noe langt mer alvorlig, en nylig arrestert seksualforbryter. Men i det tilfellet, mens stemningen hos alle andre som kommenterte både var sint og indignert, sikkert med god grunn. Så svarte presten overaskende:

«Det kunne vært meg» sa han.

Prestens kanskje litt provoserende ydmykhet, kom ut ifra en erkjennelse av at; ikke vet vi hvor vi kunne havnet i livet, med andre forutsetninger. Ikke vet vi, hvordan vi hadde taklet å vokse opp i andres sted.

Det er lett å være Andreas Hegertun, og rette pekefingeren mot noen langt borte. Det kan være lett å sitte i sitt komfortable liv å felle dommer over mennesker som sitter på gata med en kopp på Karl Johan, eller tas i juksing med reiseregninger eller tusen andre ting. Oftest har vi sikkert på ett plan rett i våre dommer og vurderinger. Og selvsagt er det riktig at vi som samfunn holder på våre verdier og lover.

Men kan hende skal vi alltid huske innsikten den berømte sveitsiske teologen Karl Barth uttrykte slik: «I ham brøt ulven løs. Det kunne vært meg».

Det gikk i stykker for han eller henne. Men vi er laget av det samme vi mennesker. Det kunne vært meg.

Jeg mener ikke å relativisere eller bagatellisere. Jeg mener bare at jeg må prøve å huske at det kunne vært meg som kjøpte kjempedyre sko i USA. Hvert fall hvis de var skikkelig fine og skikkelig skikkelig på salg.

Jesus sa: Døm ikke, så skal dere ikke bli dømt. Fordøm ikke, så skal dere ikke bli fordømt. Ettergi, så skal dere få ettergitt. La oss be.

Andreas Hegertun

pastor i Filadelfiakirken i Oslo

Musikk: Ray Charles – "So help me God"