NRK Meny
Normal

Morgenandakten torsdag 19. januar

Vakkert ment

Andreas Hegertun

To predikanter på vestlandet et sted hadde gått langt om lenge da de kom frem til togstasjonen. Endelig kunne de late vannet. Og der de stod, ved siden av hverandre ved pissoaret, sa han ene til han andre: "Det er rart du, at noe som er så godt ikke er synd."

Veronica, kona mi, og jeg satt i bilen og kjørte langs kysten i Sør-California, jeg skal ikke være ekkel å dra dette minnet for langt ut, her vi sitter i snø og mørke, men det var blått hav, blå himmel, lange strender og gnistrende sollys.

Da plutselig ser jeg ved siden av meg at Veronica gråter. Jeg spør: "hva skjer, er det noe galt, er det noe jeg har sagt, gjort?" Du vet, det kan være flere ektemenn enn meg som ikke alltid er på nett og får inn alt man burde fått på radaren. Det kan være ganske forvirrende av til skal jeg fortelle deg.

"Nei Andreas", sa hun lavt, "det er ikke noe galt, det bare er så fint her!"

Og selv om han vel ikke var i California så må forfatteren av 1 Mosebok ha vært på samme spor, når han beskriver hvordan alt begynte og sier: Gud så på alt det han hadde gjort, og se, det var svært godt!

(1 Mos 1,31)

Det er så mange grunner til å se på det som er galt, stygt og vondt i verden. Men jeg hadde lyst til å minne deg denne morgenen, om at i utgangspunktet er ikke verden, menneskene rundt deg, eller du selv, onde. I utgangspunktet er alt ment svært godt!

Det er jo derfor vi etter å ha spist et skikkelig godt måltid, drukket godt, vært på en konsert, elsket, sett noe vakkert, så sier vi til hverandre. "Dette var godt!"

Og så legger vi det ut på Instagram, noe av det hvert fall.

Men i dette vil jeg påstå at det ligger en slags lovsang. Vi uttrykker takknemlighet. Og det peker tilbake til Gud som er skaperen. Jada, det er mye å si om lidelse, fall, skuffelse og død. Men det var ment vakkert. I glimt opplever vi det fortsatt som vakkert. Og en dag vil det, ved Guds nåde, igjen bli vakkert.

Eller som Thomas Giertsen sier; "helt perfekt."

Andreas Hegertun

Musikk: St Morritz - "Herfra ser jeg stjerner"