NRK Meny
Normal

Morgenandakten torsdag 18. juni

Jesus og andre helter..

Ulf Børje Rahm
Foto: Christer Rahm

"Jeg ønsker meg en leke-Jesus". En leke-Jesus? Den var ny! Barnebarnet vårt er snart 4 år og skriver bursdagsønsker sammen med mamma. Han ser Spiderman som et mulig framtidig yrkesvalg, så naturligvis ønsker han seg en Spiderman-figur.

Videre på lista står en Ninja-figur og altså en leke-Jesus. For Lucas, snart 4, hører Jesus helt naturlig til sammen med de andre superheltene.
Vi får se da, om det blir en leke-Jesus på bursdagen.

Som voksne har vi ingen superhelter, i alle fall ikke i Spiderman-kategorien. De er byttet ut med forbilder, kanskje. Idealer. Og kanskje Jesus er en sånn for deg. En gang var han superhelt, nå er han et forbilde.

Jeg vet om mennesker som ikke tror at Jesus er Guds sønn, eller verdens frelser. Likevel ser de han som et ideal, det store idealet til og med. Hans modige tale, hans gode gjerninger, hans kjærlighet til mennesker, hans forsvar for de utstøtte, hans rettferdighet.. Ja, lista er lang.

Jeg hørte på radio ei dame bli spurt hva hun tenkte om Jesus. Jeg vet ikke hva du ville ha svart, men hun svarte: Han var et veldig, veldig bra menneske.

Det er noe å strekke seg etter. Og la det være sagt: Et bedre ideal enn Jesus skal du leite lenge etter. Så ber han oss da, om å følge ham og lære av ham. Og et sted sier han at vi skal gjøre de gjerninger som han gjør.

Likevel, når Jesus kom til verden, var det ikke først og fremst for etterlate oss et forbilde, eller stå som en uoppnåelig helt for ettertiden. Han har sin egen programtale. Der sier han: Jeg er kommet for å søke det som er fortapt, og frelse det.

Han er kommet for å løfte mennesker opp. For å gi oss tilbake en tapt posisjon. Jeg begynte med å snakke om et barn, og vil avslutte med å snakke om barn. Det Jesus vil gi oss er nemlig posisjonen som barn av Gud.

Kristen tro er tro på Jesus. Så enkelt kan vi si det. Ikke en leke-Jesus, men en ekte, levende Jesus. Og Bibelen sier at den som tror på ham, skal kalles Guds barn.

Ulf Børje Rahm

Musikk: Bengt Johansson - "I tro under himmelens skyar"