Morgenandakten torsdag 17. oktober

Å huske det konkrete og det nære

Henrik Syse
Foto: Einar Aslaksen

Jesajaboken 10, 1 - 4

Riktig god morgen!

Som filosof lurer jeg ofte på: Hva er egentlig viktigst her i verden? I det ene øyeblikket hører vi om krig og storpolitikk, i det neste ergrer vi oss over at det ikke er nok brød igjen i brødboksen. Det første er jo viktigere, men det sistnevnte føles så mye nærmere og sterkere.

Jeg fikk nettopp den følelsen her om dagen. Da ble nemlig Nobels Fredspris annonsert, og jeg er faktisk medlem av komiteen som deler den ut. Jeg merker da, i all ydmykhet, at jeg er med på noe viktig. Men samme dag, rett etter å ha hørt på den høytidelige annonseringen, var jeg bekymret over at jeg ikke skulle rekke et møte med en venn fordi jeg rett etterpå måtte hente tenåringsjentene våre på vei til en avtale. Hvordan skulle jeg klare alt det?

Det store og det lille …

Det er da vi må huske at avstanden nok ikke er så stor likevel. For også den største storpolitikk handler om mennesker, om deg og meg, ja, ideelt sett handler den om at livet skal kunne leves i fred og med godhet – med alt det store og alt det lille som livet helt naturlig inneholder. Kort sagt: Det nære og konkrete er viktig. Det er når avstanden mellom de to blir for stor – mellom det store der ute og din helt konkrete hverdag, på godt og vondt, her inne – at det er fare på ferde.

Vi i komiteen ga altså årets fredspris til Etiopias statsminister Abiy Ahmed, en mann som har tent håp om frihet, likestilling og fred. Han får prisen ikke for sin store makt eller viktige posisjon, men for at han bruker sin makt og posisjon, sammen med mange andre, til å kjempe for fred. Mye gjenstår i den kampen. Men prisen minner oss om at det store må ha noe å si for det lille, ellers er det ikke stort i det hele tatt.

Det samme tenker jeg stilt overfor søndagens viktige TV-aksjon til inntekt for Care Norges arbeid med å gi håp og muligheter til kvinner som hindres av fattigdom og undertrykkelse. Igjen det samme: store aksjoner og hårete mål, men samtidig noe helt konkret og nært. Slik skal livet være! Det skal vi støtte.

Nylig var jeg så heldig å få tilbringe noen årvisse høstferiedager på vakre Rørosvidda, med gode mennesker over en kopp kaffe, eller ute under stjernene en kald høstkveld. Den høye stjernehimmelen, de konkrete, fine menneskene, den lange historien, det helt konkrete nå. Igjen den samme utfordringen: vi må få alle disse til å møtes.

Dagens bibeltekst, fra Jesajabokens 10. kapittel, er en advarsel til dem med stor makt om å huske det konkrete og det nære:

«Ve dem som gir urettferdige påbud og skriver undertrykkende forskrifter, driver fattige bort fra domstolen og tar retten fra de hjelpeløse i folket mitt, gjør enker til sitt bytte, og plyndrer farløse,» står det. Det er en skarp advarsel mot maktmisbruk og undertrykkelse, men det er også en påminnelse om at det store og det lille, verden og du, hører tett sammen, og at det siste ikke er noe mindre viktig enn det første, tvert om.

En god dag ønskes alle.

Henrik Syse

filosof, forfatter og fredsforsker

Musikk: Ingrid Olava og Andreas Ulvo Langnes - "Guds kjærleik"