NRK Meny
Normal

Morgenandakten torsdag 17. mars

Ydmyk entré

Kari Mangrud Alvsvåg
Foto: Tom Helgesen

Se, din konge kommer til deg. Ydmyk, ridende på et esel. Til lyden av barn som hviner av fryd, løper langs veien og synger med sine klare barnestemmer: Hosianna, Davids sønn, som kommer i Herrens navn.

Se, din konge kommer til deg. Ikke ridende på en høyreist hingst med glinsende man og med gullkantet grime, men på et esel. Ikke omgitt av soldater, livvakter og bevæpnede menn.

Helt ubeskyttet komm

er han, hans vern er kun småbarns og spedbarns stemmer.

Se, din konge kommer til deg. Ikke fra et slott øverst på på høyden i landets hovedstad. Men fra en stall helt ved yttergrensen til en liten, uviktig landsby, der dyr og gjetere kunne finne ham. De var hans vern da han var en nyfødt liten guttebaby.

For ingenting er slik det burde være når Jesus gjør sin entre. Jesus er ikke som andre konger. Han er helt annerledes.

Hans liv begynte helt annerledes enn man forventer av en konge og han levde helt annerledes enn konger vanligvis gjør.

Han oppsøkte ikke de med makt og penger, han beveget seg alltid utover og nedover, og stanset hos dem som ingen andre ville stanse hos. Hos tolleren, han som gjorde seg rik på å tjene okkupasjonsmakten, hos gledespikene, de som tjente til livets opphold ved å glede rike menn, hos de fremmede, de som ikke hørte hjemme i landet, men som av ulike grunner var der.

Hos barna. Ja, særlig hos barna. Han stanset hos dem, bøyde seg ned til dem, lyttet til dem og fortalte alle som ville høre at de er våre eksempler. Han sa: Den av dere som vil være den største må bli som dette barnet.

Han døde helt annerledes enn konger vanligvis gjør. Han døde som en røver og forbryter. Hans krone var flettet av tornekratt, og var en krone av hån. Han ble forlatt av sine venner, sviktet, overgitt i menneskers hender, til en ensom død på korset. Slik han kom, slik forlot han også. Ydmyk, uten en konges privilegier.

Slik kommer Jesus også til deg. Ydmyk, ubeskyttet, uten stor ståhei og voldsom virak. Han stanser hos deg, han bøyer seg ned, og han blir hos deg i storm og stille. Du kan få være hans. Du kan få være et barn hos Gud.

Kari Mangrud Alvsvåg

Musikk: Maria Mena – "Til alle tider"