NRK Meny
Normal

Morgenandakten torsdag 15. oktober

Menneskelig sårbarhet

Ann Christin Elvemo

Jeg ser ham for meg der han står og ramser opp alt det han er god til. Han står der i sine velstelte klær, nykjemmede hår og skjegg, glimtet i øyet. Han står der, høyreist og sterk og stiller spørsmålet han allerede vet svaret på: "Hva skal jeg gjøre?"

"Hva skal jeg gjøre for å få evig liv?"

Han vet godt at han allerede har gjort alt. Han er den perfekte. Den som alle ser opp til. Den som ikke trenger noen eller noe. Likevel spør han: "Hva skal jeg gjøre?"

Er det spørsmålet fra den vestlige verden han stiller? Er det spørsmål fra den verden som bygger mur fordi en føler at alt annet koster for mye? Er det individualitetens og ensomhetens spørsmål han stiller?

Ja kanskje det, og i dette spørsmålet ligger det noe som den som spør ikke ser, men som Mesteren, han som blir spurt, ser med en gang, og tar tak i. Det handler om det å være sårbar uten å vite det.

"Sårbarhet er ikke et valg" skriver David Whyte (Britisk poet, forfatter og foredragsholder) "Å være sårbar er ikke et valg. Det henger nøye sammen med det å være menneske."

Kanskje er det dette mannen ikke ser. Han stiller et tilsynelatende enkelt spørsmål. Hva skal jeg gjøre? Og svaret han får er så altomfattende, så altoppslukende, så grenseløst at han snur seg og går bedrøvet bort.

Selg alt du eier og del pengene. Mannen vet og Jesus vet og vi skjønner at om mannen virkelig skulle gjøre dette, da ville han bli....ja nettopp....svært, svært sårbar.

Og jeg tror det er akkurat dette Jesus er ute etter. Mannens sårbarhet. Han er så perfekt, han er så flott, han er så kunnskapsrik, så høyreist at han har skjult for seg selv og andre i mange år, at også han er et ekte menneske, og ekte mennesker er sårbare.

Sårbarhet er ikke et valg. Det henger nøye sammen med det å være menneske. Ja det er det som gjør oss til mennesker.

Jesus vil gi mannen i fortellinga "Guds rike" og i Guds rike finnes det ekte mennesker, sårbare, glade- triste, late-aktive, krumbøyde-høyreiste, flotte, virkelige: Guds mennesker alle sammen. Hva skal jeg gjøre? Spurte mannen. Kanskje hører vi svaret: "Vær menneske! Ikke tilgjort, ikke påklistra men menneske, ekte menneske!"

Lukas 18,18-30

Ann Christin Elvemo

Musikk: Mahalia Jackson - "Go Tell it on the Mountain"