Hopp til innhold

Morgenandakten torsdag 14. mars

Fake news

Ebbe Kimo
Foto: Eivind Stuevold / NRK

Er bibelen til å stole på, eller er den bare dikt og fantasi? Går det an å stole på noe som er skrevet for tusenvis av år siden?

I min jobb i politiets operasjonssentral har jeg blant annet et ansvar for å holde folk informert og orientert om hva politiet holder på med. Hvilke oppgaver prioriteres? Hva skjer? Er veiene åpne? Hvorfor er det så mye bevæpnet politi ute i gatene? Er det trygt?

Det er viktig å gi god og nyttig informasjon. Folk har krav på å få føle seg trygge når det er trygt. Like viktig er det selvsagt å varsle når det ikke er trygt. Som for eksempel ved skred, flom og andre naturkatastrofer. Det er da også viktig at informasjonen er riktig og sann.

Vi på operasjonssentralen bruker Twitter som redskap for å få ut informasjon direkte til publikum, i tillegg til å informere aviser, TV og radio. Når jeg skriver på Twitter, så er det ikke alltid jeg er like seriøs. Jeg kan være impulsiv og skriver gjerne meldinger med "et glimt i øyet", men jeg tuller aldri når det er alvor. Og jeg lyver aldri.

Hvis publikum til stadighet opplevde at politiet løy og ga feil informasjon, så ville tilliten til politiet forsvinne. Så om en kan stole på informasjon henger nøye sammen med hvilke erfaringer en har gjort seg i forhold til informasjonskilden.

De siste par årene har begrepet "Fake news" blitt brukt stadig oftere. TV-stasjoner og avisredaksjoner har gjentatt ganger blitt beskyldt for å presentere falske nyheter. Diskusjonsfora og sosiale medier er eksempler på hvordan vi kan bli presentert for påståtte fakta. Hensikt å påvirke våre meninger og holdninger til ulike tema.

Det er åpenbart alvorlig dersom mine og dine holdninger til for eksempel innvandringsspørsmål blir bestemt av falsk og uriktig informasjon. Så er det heller ikke slik at om en eller annen roper "Fake news" så er nyhetene falske. En slik påstand bør også være gjenstand for et kritisk blikk. Det blir derfor viktig å gjøre egne undersøkelser. Sjekke kildene. Lese flere kilder. Gjøre seg erfaringer med om det en kilde leverer av informasjon er til å stole på.

Hvordan er det så med bibelen. Er den også "Fake news"? Kan vi stole på det som står der? Jeg tror at det blir med bibelen som med andre kilder. Noe kan sjekkes. For eksempel er det slik at bibelen er anerkjent som historisk kilde.

Det er stor enighet blant historikere om at Jesus har levd. Flere av bøkene i bibelen er skrevet av folk som selv opplevde Jesus og hørte hva han sa og så hva han gjorde. Det vi i andre sammenhenger i dag ville kalle vitner. Det er eksempler på personer nevnt som også finnes i andre historiske kilder.

Så noe i bibelen må trolig kunne aksepteres som sant i alle fall. Andre deler av innholdet er det vanskeligere å finne anerkjent bevis for. Det kan være snakk om menneskers opplevelser. Da må en selv erfare om det som står der er til å stole på.

Det høres kanskje litt forenklet ut. Men er det ikke også for enkelt å bare stemple bibelen som oppspinn uten å ha gjort et minimum av undersøkelser selv. Kan det være en god ide å ta seg tid til å lese litt selv? Se om noe av det som står i bibelen kan ha betydning for mitt og ditt liv. Så kan en gjøre seg opp en formening ut i fra egne erfaringer og ikke ut ifra en påstand om "Fake news".

Ebbe Kimo

operasjonsleder i Trøndelag politidistrikt

Musikk: Odd Nordstoga – "Bestevenn"

Skog