Morgenandakten torsdag 13. oktober

Det som er godt

Henrik Syse
Foto: Einar Aslaksen

Utsett ikke til i morgen det du kan gjøre i dag. Kloke ord, utvilsomt formulert av en skikkelig perfekt og temmelig irriterende ordensperson av en helt annen skuffe enn undertegnede.

Denne andakten, for eksempel, kunne jeg ha gjort ferdig i går. Dermed kunne jeg ha gjort i dag det jeg ellers kunne ha gjort i morgen. Så hadde jeg sikkert hatt det mye bedre inni meg selv, og på et eller annet tidspunkt i fremtiden kunne jeg ha tatt en skikkelig pust i bakken som jeg nå ikke kan ta fordi jeg har utsatt ting – eller i hvert fall kan jeg ikke ta den pusten med samme gode samvittighet.

Så er det, mine venner, likevel grenser for hvor mye vi kan planlegge. Skjebnen, kalles det ofte. De tilsynelatende tilfeldigheter som kaster seg over oss, på godt og ondt, uansett hvor mye vi planlegger og strever.

For all del, vi kan skjerpe oss og tilrettelegge og være flinke – og bra er det. Men så er det nå likevel slik, som det heter i dagens bibeltekst fra Matteus, det 5. kapittel, at solen går opp over onde og gode, og at det regner over rettferdige og urettferdige. Livets vilkår gjelder oss alle.

Kanskje kan det gjøre at vi kan roe oss litt i det daglige jaget, og konsentrere oss om det aller viktigste: om godhet, tilgivelse, nåde og kjærlighet – det som Jesu budskap i sin essens handler om.

Betyr det at vi skal rømme fra våre forpliktelser? Selvsagt ikke. Men det betyr at vi skal huske hva alle forpliktelsene og alt jaget egentlig handler om og er til for: Det handler om menneskene, om den jord vi er en del av, og om et liv og en verden der vi sammen og med Guds hjelp kan gjøre hverdagen litt bedre gjennom å fremelske det som er godt.

Med fortellingene om Jesus får vi understreket hvordan det gjelder hver enkelt av oss. For de som fulgte Jesus, var ikke supermenn og - kvinner med plettfri vandel eller høy sosial status.

Han peker på deg og meg, og han peker på den nåde og tilgivelse som skal prege livet oss imellom. I en slik verden får vi en sjanse til – som Alf Prøysen skrev i en av de, på sitt vis, kanskje kristeligste sanger som er skrevet: "Du skal få en dag i mårrå." Amen!

Henrik Syse

Musikk: Guren Hagen - "Du ska få en dag i mårå"