Morgenandakten torsdag 11. januar

De fromme, og oss andre

Ida Marie Haugen Gilbert
Foto: Tom Øverlie / NRK

"Er jeg from nok til å holde andakter, da?" Det er min første tanke da jeg ble invitert til å holde andakt på NRK. Ordet andakt betyr nettopp "fromhet". Men jeg lever da slett ikke opp til standarden for en skikket andaktsholder.

Hva det vil si å være "from" er for både meg og sikkert mange andre, bestemt av sånne konservative, gamle dommedagsprester; de som tordner om fortapelsen så du kjenner heten fra helvetes flammer svi under føttene. For å sitere en av dem, teologen Ole Hallesby: "Dør du nå – så stuper du rett ned i helvete!"

For den gjengen der lever jeg tvilsomt opp til standarden for en sømmelig andaktsholder.

Jeg vurderer sterkt å sensurere meg selv på Facebook og Instagram. Legge ut noen bibelvers på feeden, for å virke from til å holde andakt. Ingen må finne noe som tyder på at andaktsholderen lever som en velfødd romer før rikets fall.

Hva annet kan jeg legge ut for å virke from? Jeg kan ikke brodere, ikke strikke, ingenting som passer til det jeg forbinder med fromme damer med bøyde hoder og andakt i stemmen. Jeg synger ikke engang i kor!

Men her prater jeg likevel i vei fra radioer på kjøkken og i bilen og på badet. Og det for folk som gjerne skulle blitt i dusjen resten av dagen. De som egentlig bare ville høre nyhetene – men som ikke orker hutre ut av dampen for å bytte kanal – og derfor blir velsignet mot egen vilje. Så må de i stedet høre om synd og fortapelse – også tidlig på morgenen.

Kanskje preker jeg for noen, som både ber synger med i bilen på vei til jobb. Mens andre nesten får skiva med syltetøy i vrangstrupen. De tar det som et endetidstegn at jeg får holde andakt fremfor favorittpredikanten. Jeg risikerer ikke bare å besudle hele andakten: Jeg risikerer å ødelegge morran til folk!

Hva man forbinder med fromhet, henger nok sammen med Jesus-bildet man til enhver tid har i hodet, og det er ofte formet av andre. Men kanskje er det sånn da – at hvis man bare lar typiske fromme folk få tale, så blir man fort låst fast foran et skyggebilde av andres Jesus.

Så kanskje jeg skal droppe selvsensuren på Facebook, likevel. For hvem vet? Det kan jo hende jeg klarer å snike meg inn backstage, og på den måten klusse litt på bildet man har av "de fromme". Selv om det nok for mange er tegnet på at nå – denne gangen – så står ikke verden til påske.

Ida Marie Haugen Gilbert

Filosof, journalist og kommunikasjonsrådgiver i Sentrum og St. Hanshaugen sokn

Musikk P1: Erlend Ropstad - "Sang til de rotløse"

Musikk P1+ Porter Wagoner & Dolly Parton - "Daddy was an old time preacher man"