Morgenandakten torsdag 11. februar

En benjamin

Odd Eidner
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

Jeg overhørte det på en arbeidsplass. Det var noen eldre kollegaer som slett ikke var fornøyd med innsatsen til junior, som var helt ny der. Han fikk passet sitt påskrevet med ordene: "Du er jo bare en benjamin!"

Hva betyr det uttrykket? For å finne svaret, må vi ty til Bibelen, og til Det gamle testamentet. Der møter vi Benjamin, den yngste sønn til Jakob. Jakob var stamfar til Israels 12 stammer. Mora hette Rakel, og hun var Jakobs store kjærlighet.

Hun fødte to sønner, Josef og Benjamin, og hun døde da Benjamin ble født. Derfor ble de to brødrene Jakob sine yndlingssønner. Han var veldig redd for dem – særlig for Benjamin, siden han var yngst. Dette er altså bakgrunnen for at en benjamin betyr en minstemann. Eller som vi sier her nordpå: en skårunge.

Det er mange som har fått sitt pass påskrevet fordi de har vært for ung. Da er det godt å lese Paulus’ ord til sin gode venn og medarbeider Timoteus, som også var en benjamin. Paulus skriver til ham: La ingen forakte deg fordi du er ung! Men vær et forbilde for de troende i ord og livsførsel, i kjærlighet, tro og renhet! 1.Tim.4,12.

Vi skal slippe ungdommen til, for vi trenger den idealisme og nytenkning som unge mennesker står for.

En januarkveld i 2001 ble navnet Benjamin kjent for alle i Norge. Da ble den 15-årige Benjamin Hermansen fra Holmlia sør for Oslo drept. Det viste seg at det var 3 ungdommer som tilhørte ei nynazistisk gruppering som stod bak knivdrapet. Benjamin hadde feil hudfarge.

Det kom som et sjokk på de fleste at et rasistisk motivert drap kunne skje her, i Norge. Over hele landet ble det arrangert fakkeltog for å vise avsky mot drapet. Og det ble skrevet sang til Benjamin, bl.a. av Halvdan Sivertsen. Der heter det i refrenget:

"Du va bare Benjamin. Koffør fikk du ikke lov å bare være Benjamin?!" Og så sier han videre: "Men vi ska gi dæ stemme, vi ska aldri glemme – Benjamin!" Den kampen må vi fortsette. Vi må kjempe for menneskeverdet.

Ingen skal få forakte noen andre fordi de er for ung, eller fordi de har feil hudfarge, eller kjønn eller seksuell legning. Vi er alle skapt i Guds bilde, og har en uendelig stor verdi. Det trenger vi stadig å minne hverandre på om!

Odd Eidner

Musikk: Halvdan Sivertsen - "Benjamin".