Morgenandakten torsdag 1. juni

Hvert eneste menneske er umistelig og verdifullt

Andreas Hegertun

I boken "City of God, city of Satan" forteller den presbyterianske presten Robert Linthicum om da han i 1957, som student, jobbet med et ungdomsarbeid i et fattig strøk i en amerikansk by.

Der møtte han 14 år gamle Eva. Eva var en pen, utadvendt og smart jente, men livet i nabolaget hennes var brutalt. Så en dag fortalte hun Linthicum at hun var under et forferdelig press fra en gjeng i området som ville tvinge henne til å bli prostituert for dem, hos rike hvite menn i forstedene.

Linthicum sier han i sin naivitet bare svarte henne at "Bibelen sier du skal stå djevelen i mot så vil han fly fra deg. Fortsett å komme på ungdomsklubben og vær sammen med de kristne vennene dine, så vil det gå bra."

Så dro Linthicum for sommeren og da han kom tilbake 3 måneder senere så han at Eva ikke var der lenger. Han spurte de andre og de sa hun hadde sluttet å komme en måned etter at han dro. Linthicum dro straks for å finne henne og da han gjorde det brast hun i gråt og sa; "jeg klarte ikke å stå imot de. Nå er jeg en av horene deres."

Linthicum beskriver hvordan han helt uten sympati svarte henne: "Hvordan kunne du gi deg? Hvorfor stod du ikke imot dem?"

Da svarte hun: "Først truet de med å ta faren min hvis jeg ikke begynte å jobbe for dem. Jeg nektet, da banket de han forferdelig. Så truet de med å ta broren min, og han endte på sykehus. Så gikk de etter moren min og da gav jeg opp."

"Men, men", sa Linthicum, "hvorfor gikk du ikke til politiet? Hvorfor fikk du deg ikke beskyttelse?" Da så hun på han og sa: "Bob, din hviting, hvem tror du egentlig de er?"

Og sakte forstod Linthicum at den brutale gjengen som styrte nabolaget der, bestod av politifolk også. Og da forstod han at det var ikke bare å få én og én ungdom til å komme på ungdomsklubben og bli forandret. Her var det sterke strukturer som også måtte endres og bekjempes.

I dag er en av de viktigste kampene som kjempes kampen mot det såkalte moderne slaveriet. Det sies at så mange som 20 til 30 millioner mennesker lever som slaver i dag. De kan stå på et gatehjørne i Calcutta og de kan stå i en vaskehall i Oslo.

Og her må vi ikke være naive som Linthicum. Denne kampen er mot sterke strukturer av bakmenn, profitt, men dypest sett et menneskesyn som ikke erkjenner at hvert eneste menneske er umistelig og verdifullt.

Så når vi i dag gjør små og store ting for å løfte de som ingen ser og som holdes nede av et system de er sjanseløse mot. Da handler vi helt i tråd med Jesus egne ord om at det vi gjør mot én av disse minste, det gjør vi dypest sett mot han.

Andreas Hegertun

Musikk: Øivind Elgenes - "Gud hjelp mæ hjæm"